FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 23. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 21 sat.
ZAGREB, 23. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

SARAJEVO

Velika Britanija podržava sankcije nametnute bosanskim Srbima zbog nesuradnje s Haškim sudom, poručio je u četvrtak britanski ministar za Europu Denis MacShane. "Ističem našu potporu mjerama koje je u Republici Srpskoj uveo lord Ashdown", navodi MacShane u pismu koje je objavilo britansko veleposlanstvo u Sarajevu, a prenosi France presse.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Paddy Ashdown, smijenio je prošlog tjedna zbog nesuradnje s Haškim sudom devet policijskih i obavještajnih dužnosnika iz redova bosanskih Srba.

U znak prosvjeda zbog te odluke premijer Republike Srpske podnio je ostavku, kao i još dvojica srpskih ministara, članovi središnje bosanskohercegovačke vlade.

"Zanemarujući svoje međunarodne obveze, zakonske i moralne prema ICTY-u, Republika Srpska potkopava Daytonski sporazum i blokira put BiH prema Europskoj uniji i NATO-u", objašnjava u pismu MacShane.

ZAGREB

Skupština Crne Gore uništila je dokaze o deportaciji i likvidaciji više od 60 Muslimana iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu (BiH) u svibnju 1992. godine, piše u četvrtak podgorički tjednik "Monitor", pozivajući se na izjavu glavnog tajnika parlamenta Milana Radovića.

Radović je izjavio da su dokumenti uništeni sukladno skupštinskom propisu po kojem se dokumentacija čuva tri godine.

Skupština Crne Gore je prije 11 godina razmatrala ovaj slučaj. Tada je formirano povjerenstvo koje je utvrdilo da je deportacija muslimana učinjena navodno sukladno tada vladajućim jugoslavenskim propisima po kojima je na zahtjev jedne republike druga imala obvezu izručiti tražene građane.

Bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović nedavno je izjavio sarajevskim medijima da je deportacija muslimana bila "tragična greška crnogorske policije", te da je čitava akcija zaustavljena kada je o tome saznalo državno vodstvo.

RAMALLAH

Palestinski premijer Ahmed Korei obrušio se u četvrtak na prijedlog britanskog premijera Tonya Blaira za održavanje sastanka u Londonu posvećenog reformama na palestinskim područjima, rekavši da je umjesto toga potrebna mirovna konferencija.

Korei neće biti u poziciju odlučiti o palestinskom sudjelovanju na tome sastanku, no njegova izjava jasan je znak podjela u novom palestinskom vodstvu. Čelnik Palestinske oslobodilačke organizacije Mahmud Abas, najvjerojatniji nasljednik preminulog Jasera Arafata, pozdravio je u srijedu Blairov prijedlog da iduće godine bude domaćinom konferencije o palestinskim reformama.

Korei je rekao da je odbio Blairov prijedlog prema kojem su Palestincima potrebne reforme prije nego se postigne napredak u mirovnom procesu.

RIM

Misa koju će predvoditi Papa u ponoć 24. prosinca, te blagoslov Urbi et Orbi na dan Božića, prenosit će se u 72 zemlje, objavilo je u četvrtak Papinsko vijeće za priopćavanje.

Papinu "polnoćku" kao i božićne čestitke prenosit će 19 zemalja Amerike uključujući Kubu, SAD i Kanadu, te sve zemlje Južne Amerike, zatim 8 zemalja Afrike i 7 zemalja Azije, a u Europi će obrede na Badnjak i Božić prenositi 38 zemalja među kojima ima i onih s većinskim pravoslavnim ili protestantskim stanovništvom.

MOSTAR,

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja iz regije jugoistočne Europe koja nema uvršten nijedan spomenik u UNESCO-ovu svjetsku kulturnu baštinu te je nužno da državna tijela što prije podnesu službeni zahtjev da taj status dobiju obnovljeni Stari most i stara gradska jezgra Mostara , rečeno je u četvrtak na okruglom stolu posvećenom Starom mostu što ga je organizirala Gradska uprava Mostara.

Sudjelovali su istaknuti stručnjaci za kulturno naslijeđe te predstavnici vlasti BiH. Predsjednik Vlade Federacije BiH Ahmed Hadžipašić je rekao da će njegova Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da Stari most i stara gradska jezgre Mostara postanu dio UNESCO-ove svjetske kulturne baštine.

BERLIN

Njemački predsjednik Horst Koehler iskoristio je božićnu poruku naciji, koja će biti prikazana u petak, da bi naglasio potrebu za gospodarskim i socijalnim reformama, kojima je cilj osnažiti najveće europsko gospodarstvo.

"Moramo biti svjesni da će naša djeca i unuci dobro živjeti samo ako se mi usudimo provesti promjene", rekao je Koehler, bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda izabran za predsjednika 1. lipnja.

U nastavku govora pozvao je njemačke političare da poduzmu "jasne i čvrste korake" i da građanima "ne zamagljuju oči". Konzervativac Koehler uključeniji je u svakodnevnu politiku od svojeg prethodnika, socijaldemokrata Johannesa Raua.

ZAGREB

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je, na redovitoj konferenciji za novinare, izrazio nadu kako "okruženje" ukrajinskog oporbenog predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka neće pribjeći "proturuskim i cionističkim sloganima".

"Nadamo se da u okruženju Viktora Juščenka neće biti ljudi koji bi svoje političke ambicije gradili na antiruskim i, nazovimo ih tako, cionističkim sloganima. To je potpuno neprihvatljivo", izjavio je Putin u odgovoru na pitanje hoće li ugostiti Juščenka, koji je Rusiju najavio kao svoje prvo inozmno putovanje ako u nedjelju pobijedi na izborima.

"Mi ćemo surađivati s predsjednikom, ma tko on bio", dodao je ruski predsjednik, istaknuvši kako s Juščenkom ima "dobar odnos".

KIJEV

Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma zadužio je u četvrtak snage reda da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se izbjegle izborne prijevare i osigurao javni red u novom drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, objavilo je predsjedništvo u priopćenju.

"Ova će nedjelja biti možda najvažniji dan u povijesti Ukrajine", naglasio je Kučma pri susretu s glavnim tužiteljem, ministrom unutarnjih poslova i šefom ukrajinskih službi sigurnosti.

VARŠAVA

Kritike Moskve zbog uloge Poljske u ukrajinskoj izbornoj krizi cijena je koju Poljska mora platiti u borbi za jačanje demokracije u toj zemlji, rekao je u četvrtak poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski.

Kwasniewski je jedan od međunarodnih posrednika koji su posjetili Kijev nakon što su tisuće građana izašle na ulice nezadovoljne rezultatom predsjedničkih izbora 21. studenoga koje je kasnije i ukrajinski Vrhovni sud proglasio neregularnim. Drugi krug izbora ponavlja se u nedjelju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je Kwasniewskog zbog njegove izjave da bi Ukrajina bez Rusije bila bolja za Sjedinjene Države i Poljsku nego s Rusijom.

AMSTERDAM

Nizozemska tajna služba u četvrtak je izjavila kako se borba protiv terorizma mora baviti i problemom tisuća "ponovno rođenih" muslimana na Zapadu koji su podložni zovu radikalne, puritanske verzije islama.

Služba AIVD rekla je kako borba protiv ekstremnog islama zahtijeva mnogo više finoće i da je isključiva posvećenost mreži al-Qaidi Osame bin Ladena pogrešna, jer mnogi militanti djeluju izvan formalnih skupnih struktura.

AIVD, koji je već prije rekao kako promatra oko 150 potencijalnih islamističkih militanata u Nizozemskoj, rekao je kako je zovu radikalnog islama podložno "nekoliko tisuća" većinom mladih muslimana.

BELFAST

Irska republikanska armija (IRA) opovrgnula je u četvrtak umiješanost u prošlotjednu pljačku 22 milijuna funti iz banke u Blefastu.

"Odbacujemo bilo kakve optužbe ili sumnje da smo sudjelovali u tome", izjavio je visoki dužnosnik Republikanske stranke.

Ian Paisley Junior, sin tvrdolinijaškog vođe Protestantske stranke, ranije je rekao da se u pljački, izvedenoj u ponedjeljak u Belfastu, prepoznaju tragovi IRA-e.

Glasnogovornik policije ponovio je da mogućnost umiješanosti IRA-e nije isključena, ali da zasad nije optužena nijedna strana uključena u vjersko nasilje u Sjevernoj Irskoj.

KABUL

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai završio je u četvrtak sastavljanje vlade u kojoj strateška mjesta zauzimaju bliski suradnici šefa države koji pripadaju "reformističkoj" tendenciji".

Nakon sedam tjedana razmišljanja Hamid Karzai imenovao za u strateško ministarstvo obrane bliskog suradnika reformistu Abdula Rahima Wardaka, ranije zamjenika ministra obrane, Paštuna kao što je i on, kazao je taj neimenovani izvor.

Hamid Karzai čuva u ministarstvu unutarnjih poslova još jednog bliskog suradnika Ahmada Alija Jalalija, također Paštuna i školovana u SAD-u. Ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah, Tadžik, također je zadržao svoje mjesto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙