FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, SRIJEDA, 22. 12. 2004.

ZAGREB, 22. prosinca 2004.(Hina) -
ZAGREB, 22. prosinca 2004.(Hina) -

Mag/Ljubljana - Hrvatska "na europskim uzdama"

U slovenskom je strateškom interesu da Hrvatska započne s pregovorima o ulasku u Europsku uniju jer će tako prihvatiti i europske političke standarde, pa će lakše biti zatvoriti i neka otvorena bilateralna pitanja, piše o potpori slovenskog premijera Janeza Janše početku pregovora s Hrvatskom na zadnjem summitu EU-a slovenski konzervativni tjednik "Mag".

"Kao što je Grčka zadovoljna što je zeleno svjetlo za pregovore dobila Turska, tako se početku pregovora s Hrvatskom veseli i Slovenija. Dvije članice Europske unije očekuju da će Turska i Hrvatska sporove sa susjedima rješavati u europskom okviru i po europskim standardima. Slovenski DA za Hrvatsku i Tursku treba gledati i u perspektivi zahtjevnog predsjedanja OESS-u, te analiza po kojima treba riješiti konflikte koji postoje u regijama s kojima graniče te dvije države", piše "Mag".

Nakon nepromišljenih reakcija izazvanih predizbornim stanjem u Sloveniji prevladala je ocjena da je za Sloveniju dobro da Hrvatska prihvati europske političke standarde, uključujući i načela dobrosusjedstva i unutarnje demokracije, piše slovenski tjednik. List dodaje da je "prema nekim znakovima" popuštanje Bruxellesa oko formulacije o datumu početka pregovora posljedica "neformalnih jamstava" koja je premijer Ivo Sanader dao da će se "general Gotovina još prije ožujka naći u Haagu, na čemu je inzistirala Velika Britanija".

Hrvatski premijer bio je vrlo zadovoljan "bezuvjetnom potporom Slovenije na putu u EU", a takva slovenska potpora Hrvatskoj, navodi "Mag", povećala je i mogućnost da Ivo Sanader i Janez Janša "ozbiljnije provjere u kojim je točkama, unatoč zaoštravanjima posljednjih mjeseci, moguće napraviti proboj".

"Sanader i Janša su u Bruxellesu potvrdili dogovor da će još jednom pokušati zajedno urediti aktualna pitanja. Slovenija, a osobito Janša i njegova ekipa, moraju se na to dobro pripremiti. Janša u svojim izjavama o sporovima s Hrvatskom govori rezervirano i ništa ne obećava, a zaboravljene su i kritike koje je pred europskim ministrima vanjskih poslova na račun neeuropskog ponašanja Hrvatske izgovorio prethodni ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl", piše "Mag" u prilogu naslovljenom "Hrvatska na europskim uzdama".

VOA/Washington - Čelnici stranaka Europskog parlamenta o kandidaturi Hrvatske

Tema Hrvatske danas je dijelom dotaknuta na razmjeni mišljenja predsjedavajućeg Europskim vijećem premijera Nizozemske Petera Balkenendea i čelnika stranačkih skupina u Europskom parlamentu kada se govorilo o rezultatima prošlotjednog summita, izvješćuje Lada Stipić Niseteo za Glas Amerike.

Rezime ovog malog dijela diskusije glasi: Hrvatska je dobila uvjetovani datum početka pregovora, izvješćuje Lada Stipić Niseteo, a potvrda suradnje s haaškim Tribunalom za ratne zločine otvara pregovore 17. ožujka. "Od Hrvatske se ne može tražiti nemoguće, no suradnja je važna", istaknuo je nizozemski premijer Balkenende.

Tom je prilikom čelnik narodnjaka Hans Gert Poettering istaknuo da vjeruju hrvatskom premijeru i Vladi koji kažu da su učinili sve u potrazi za hrvatskim bjeguncem Gotovinom. Poettering očekuje da će se napori nastaviti i upozorava na Gotovinino dvojno državljanstvo te primjećuje da bi zemlje-članice Unije trebale obavještajne podatke vezane uz spomenuti slučaj dijeliti s hrvatskim vlastima, izvješćuje Lada Stipić Niseteo.

Hrvatska će lako ući u EU ali prije toga ipak treba izručiti generala Haagu, stajalište je liberala i njihovog lidera Grahama Watsona, dok je predsjednik Europskog povjerenstva Jose Manuel Barroso podsjetio da je Hrvatskoj određen datum početka pregovora uz uvjet Haaga.

Da bi razuvjerili dio političara u Hrvatskoj koji smatraju da je početak pregovora gotova stvar i da je procjena stupnja suradnje s Haagom pitanje naklonosti pobrinuli su se Luxembouržani, piše Lada Stipić Niseteo. Predstavljajući plan luxembourškog Predsjedništva koji zapadni Balkan, uključujući i početak hrvatskih pregovora, stavlja među prioritete, ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn rekao je da je potpuna suradnja s Haagom obaveza.

Hrvatske vlasti uputile su apel Gotovini da se preda, no luxembourški ministar je uz smijeh izjavio kako "nije siguran da će to dati rezultata", izvješćuje Lada Stipić Niseteo. Asselborn najavljuje da će predsjedavajuća država već u siječnju kontaktirati Carlu del Ponte i razmotriti suradnju Zagreba. Odluku počinju li pregovori određenog datuma, odnosno je li suradnja dostatna, donosi Ministarsko vijeće, što znači sve države-članice. "Luxembourg bi volio da Hrvatska počne pregovore ali, kao što to zna i hrvatska Vlada, početak treba zavrijediti", zaključio je ministar Jean Asselborn, prenosi VOA.

The Daily Telegraph/London - Hrvatska u istočnoj Europi najpouzdanije tržište nekretnina

Mogućnost kupnje kuće za odmor po cijeni rabljenog automobila zvuči predobro da bi bilo istinita, što bi se pokazati točnim, piše londonski The Daily Telegraph u članku o tržištu kuća za odmor u Europi izdvajajući Hrvatsku kao najpouzdaniju zemlju za kupnju kuća za odmor u istočnoj Europi.

Kupci kuća koji se odvaže krenuti u neke nepoznatije zemlje Europe mogli bi se razočarati, upozorava list. Ako iz Velike Britanije postoji samo jedan let tjedno, stanje infrastrukture je gotovo katastrofalno a jedini jezici koji se govore su mađarski ili bugarski, platiti nešto više u etabliranijim odredištima mogla bi biti razumnija opcija, piše list. U članku se preporučuju nekretnine u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj.

U Hrvatskoj sve više stranaca kupuje nekretnine privučeni i perspektivom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 2007. godine, piše list. Hrvatska se smatra najpouzdanijim tržištem kuća za odmor u istočnoj Europi, među mnogim atrakcijama su njene plaže i gradovi venecijanske arhitekture, a engleski je raširen u turističkim područjima, piše list no upozorava kako jezična barijera može biti frustrirajuća na drugim područjima, te da su cijene visoke u usporedbi s drugim istočnoeuropskim zemljama. Cijene nekretnina u Hrvatskoj "spektakularno" rastu, oko 40 posto u 2003. godini, te da kupci moraju brzo djelovati, napominje se u članku.

Premda ima mnogo letova iz Velike Britanije za Hrvatsku, upozorava se u članku, prometna veza s otocima je loša, za kupnju nekretnina potrebno je osnovati tvrtku u Hrvatskoj ili čekati odobrenje ministarstva vanjskih poslova i do godine dana. Postoji i rizik političke nestabilnosti, upozorava Daily Telegraph.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙