FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 19. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 12.30 sati:
ZAGREB, 19. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

KARBALA

Najmanje deset osoba poginulo je u nedjelju u eksploziji bombe blizu džamije Imama Abassa u svetom iračkom gradu Karbali, objavili su policijski izvori, a prenose agencije.

Bomba je eksplodirala u 1.15 sati po lokalnom vremenu u središtu Karbale, 500 metara od svete džamije Imama Abbasa.

Prvi podaci pokazuju da je najmanje deset osoba poginulo a četrdesetak ih je ranjeno te da su od siline eksplozije uništeni automobili i zgrade oko mjesta napada.

Spasilački timovi stigli su na lice mjesta i počeli prevoziti žrtve. Druge pojedinosti bombaškog napada nisu objavljene, prenosi Reuters.

BAGDAD

Naoružani napadač je u nedjelju otvorio vatru na policijsko vozilo u nemirnom središtu Bagdada, izvukao troje putnika i potom ih ubio, javljaju agencije pozivajući se na očevice.

Policijski izvor navodi da se možda radi o zaposlenicima Izbornog povjerenstva koji nadziru pripreme za iračke opće izbore 30. siječnja.

Očevici prenose da su ubijeni bili odjeveni u civilnu odjeću, iako su se vozili u policijskom automobilu.

Napad se dogodio u ulici Haifa, glavnoj prometnici središta Bagdada koja je postala središnjom točkom napada pobunjenika u glavnom iračkom gradu. Nakon što je nepoznati napadač ubio putnike, automobil je zapaljen, a tijela stradalih ostavljena pored goruće olupine.

DUBAI

Irački militanti zaprijetili su da će ubiti deset Iračana koje drže kao taoce, ako se američke tvrtke za koje rade ne povuku iz Iraka, stoji na video vrpci koju su u nedjelju objavile arapske televizijske postaje.

Vrpca, koju su prikazale televizije Al Arabiya i Al Jazeera, pripada navodno trima pobunjeničkim skupinama.

Na njoj je prikazan maskirani muškarac koji čita izjavu, osobne stvari talaca i vapaj jednoga od njih upućen Iračanima da prestanu surađivati s američkim okupacijskim snagama i proameričkom upravom.

Nije poznato kada su taoci oteti ni jesu li otmičari odredili rok za ispunjenje svojih zahtjeva.

KUVAJT

Jedan je američki vojnik poginuo, a trojica su ranjena u nedjelju u, kako se čini, prometnoj nesreći na jugu Kuvajta koja se još istražuje, objavila je američka vojska i kuvajtske snage sigurnosti.

Kuvajtski izvor rekao je da se incident dogodio kada se jedan Egipćanin automobilom zaletio u parkirani kamion američke vojske, ubivši jednog i ranivši trojicu vojnika koji su mijenjali gumu uz cestu kod grada Nuwaiseba na jugu Kuvajta. Egipćanin je potom izašao iz automobila, ostavio ga na cesti i predao se u policijskoj postaji Ahmadi, rekao je kuvajtski izvor.

Visoki američki časnik smatra da se ne radi o međunarodnom incidentu. "Jedan je američki vojnik poginuo, a trojica su ranjena u prometnoj nesreći koja se dogodila kod grada Kuvajta oko 4.30 sati po GMT-u", rekao je poručnik Greg Kendall.

Oko 25.000 američkih vojnika nalazi se u Kuvajtu, polaznoj točki prošlogodišnjeg napada na Irak kojim je svrgnut režim Sadama Huseina, čije su postrojbe 1991. godine okupirale tu zaljevsku zemlju.

JERUZALEM

Predstavnici stranke Likud i laburista usuglasili su se tijekom noći sa subote na nedjelju o glavnim točkama programa vlade nacionalnog jedinstva koji bi mogao biti potpisan u nedjelju, javlja izraelski vojni radio.

Predstavnici dviju stranaka su gotovo sve definirali osim ovlasti vođe laburističke stranke Shimona Peresa koji će biti imenovan "vice-premijerom u uredu premijera", dodaje radio.

Obje su se stranke usuglasile i potvrdivši u svom programu da evakuacija pojasa Gaze, gdje živi 8.000 izraelskih naseljenika, počne najkasnije 1. ožujka 2005. godine.

Sharon se nada da će u četvrtak predstaviti novu vladu parlamentu.

Osim Peresa, koji obnaša dužnost zamjenika premijera, laburisti su dobili još pet ministarstava - ministarstvo unutarnjih poslova, ministarstvo stanovanja i izgradnje, ministarstvo infrastruktura, te turizma i komunikacija.

JERUZALEM

Izrael je pristao osloboditi 170 palestinskih zatvorenika kao gestu dobre volje prema Egiptu koji je oslobodio jednog izraelskog špijuna i prema Palestincima uoči predsjedničkih izbora, objavili su u nedjelju izraelski dužnosnici.

Taj je potez kabinet premijera Ariela Sharona načelno odobrio prošloga tjedna. Iz vlade se doznaje da će zatvorenici biti oslobođeni idućih dana.

Izrael je, međutim, objavio da neće osloboditi zatvorenike koji su "okrvavili ruke", dakle one koji su zatvoreni zbog planiranja ili izvođenja napada protiv Izraelaca.

Izraelski radio objavio je da su njih 120 pripadnici militantnog pokreta Fatah, a ostali su uhićeni zbog ilegalnog boravka u Izraelu.

KIJEV

Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma u nedjelju je pod pritiscima tzv. "narančaste revolucije" pristaša oporbenog političara Viktora Jušenka potpisao izmjenjeni izborni zakon.

Njegovim potpisom postala su službena nova izborna pravila kojima je cilj, ponovljene izbore zakazane za 26. prosinca, učiniti relativno slobodnima i poštenima.

Ukrajinski parlament izglasao je izmjene 14. prosinca, no Kučma je odbio potpisati ih u okolnostima kada su prosvjednici opkolili predsjednički ured u Kijevu i spriječili ga da uđe u zgradu.

Kučma je u nedjeljnoj izjavi rekao da je promijenio stajalište jer su zakonske izmjene potrebne zemlji, istaknuvši kako mu je najvažnije mirno okončanje sukoba "narančaste" i "bijelo-plave" strane.

Uklanjanje barikada oko vladinih zgrada i izmjene izbornog zakona bile su dvije od brojnih točaka kompromisa što su ga usuglasili čelnici obiju strana uključenih u spor oko ukrajinskih predsjedničkih izbora.

RIM

Talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini zauzeo se za pristupanje Turske u EU kazavši kako ne prihvaća objašnjenja po kojima Turska ne može ući u EU jer je muslimanska zemlja, objavio je u nedjelju list "Repubblica".

Sjeverna liga, koja je u vladinoj koaliciji desnog centra premijera Silvija Berlusconija, protivi se ulasku Turske u EU i najavljuje raspisivanje referenduma o tom pitanju, a Fini u razgovoru za list ističe kako postoji široka parlamentarna potpora ulasku te zemlje u EU.

Osim Sjeverne like je i Komunistička obnova protiv ulaska Turske u EU, dok su sve ostale političke stranke vladine koalicije, kao i oporbe, za prihvat te zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom u Europu.

Na pitanje hoće li borba Sjeverne lige protiv ulaska Turske oslabiti talijansku vladu, Fini je rekao kako bi bilo svakako bolje kada bi sjevernoligaši imali drugačiji pristup. No, ipak je to manjina a "talijanska će vlada ići naprijed. Stajališta Sjeverne lige imaju jasan propagandni karakter. Pokušavaju unovčiti iz biračkih kutija moguću dezorijentaciju stanovništva", kaže Fini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙