FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 15. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 4,30 sati
ZAGREB, 15. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

BERLIN

Hrvatska ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u utorak u Berlinu s njemačkim doministrom vanjskih poslova zaduženom za Europu Hans Martinom Buryjem (SPD) koji je još jednom izrazio punu podršku Hrvatskoj na putu u Europsku uniju. Bury se tom prilikom vrlo pozitivno izrazio o dosada postignutim reformskim mjerama u Hrvatskoj. "Imresioniran sam rezultatima koje je Hrvatska učinila u ovo kratko vrijeme", zaključio je Bury. Grabar-Kitarović je tijekom razgovora izrazila spremnost Hrvatske na punu i bezuvjetnu suradnju s Haškim tribunalom za što je doministar Bury pokazao puno razumijevanje. Grabar-Kitarović se prije toga susrela s potpredsjednikom vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Hansom Ulrichom Kloseom te povjerenikom Bundestaga za odnose s Hrvatskim saborom Klausom Peterom Willschem. Tom je prilikom istaknut regionalni značaj Hrvatskog približavanja Europskoj uniji, a hrvatska ministrica je još jednom istakla ulogu Hrvatske kao mogućeg mosta između zemalja regije jugoistočne Europe i Europske unije. Dvodnevni posjet Berlinu Grabar-Kitarović završila je predavanjem u prostorijama hrvatskog veleposlanstva u Berlinu na temu "Hrvatska na putu u Europsku uniju" te susretom s predstavnicima hrvatske dijaspore.

BRUXELLES

Europska unija (EU) snažno podupire državnu zajednicu Srbije i Crne Gore, izjavio je u utorak visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana tijekom sastanka s predsjednikom SCG-a Svetozarom Marovićem, priopćeno je iz Bruxellesa. "Dvostruki kolosijek u pogledu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pokušaj je da se ubrza napredak prema EU-u te pruži prilika i Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Solana prema priopćenju dostavljenom Hini iz sjedišta EU-a u Bruxellesu. Visoki predstavnik je naglasio da se sva otvorena pitanja između dviju država moraju rješiti dijalogom njihovih čelnih ljudi. Solana je također podsjetio da je za daljnje približavanje SCG-a Uniji važna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, i to bez odgađanja. Govoreći o Kosovu, istaknuo je potrebu za konstruktivnim dijalogom svih strana. Ocijenio je da su napredak u decentralizaciji, zaštiti manjina i povratku izbjeglica prioriteti EU-a i ponovio snažnu potporu Posebnom predstavniku Glavnog tajnika UN-a u toj srbijanskoj pokrajini, stoji u priopćenju EU-a.

ANKARA

Turska se neće libiti reći "ne" Europskoj uniji (EU) ako konačna ponuda o početku pristupnih pregovora bude sadržavala "neprihvatljive uvjete", poručio je u utorak turski premijer Tayyip Erdogan izaslanicima EU-a u Ankari, a prenose diplomatski izvori. Čelnici Unije trebali bi u petak odlučiti hoće li otvoriti pregovore o pristupanju s tom mnogoljudnom muslimanskom zemljom. Turska očekuje se da će pregovori početi tijekom 2005. godine, no strahuje da bi EU mogla postaviti previše uvjeta. "Njegov komentar ne doživljavamo kao prijetnju", izjavio je jedan diplomat, dodavši da je ta izjava bila odgovor na pitanje jednog od veleposlanika iz zemalja Unije što bi Erdogan mogao učiniti ako dokument sa summita bude sadržavao previše uvjeta. Prema njegovim riječima, Erdogan je naglasio da će njegova zemlja nastaviti samostalan put političkih i gospodarskih reformi, neovisno o ishodu sastanka na vrhu EU-a 16. i 17. prosinca.

LONDON

Britanski premijer Tony Blair i njemački kancelar Gerhard Schroeder na privatnoj su večer u utorak navečer u Londonu razgovarali o "europskim temama", izjavio je glasnogovornik Downing Streeta. "Razgovarali su o europskim temama, posebice vezanima uz summit Europske unije u četvrtak i petak u Bruxellesu", rekao je glasnogovornik, dodavši da se radilo o privatnom susretu o kojem ne može iznositi pojedinosti. "Druga tema bilo je predstojeće britansko predsjedanje skupinom G8 i Europskom unijom (u drugom dijelu 2005. godine)", dodao je glasnogovornik. Blair je ranije u utorak sličan sastanak imao s talijanskim kolegom Silvijem Berlusconijem.

ISTANBUL

Deseci ljudi, posjetitelja filmske premijere ozlijeđeno je u utorak u požaru u kinu u Istanbulu, no nitko nije smrtno stradao, objavila je novinska agencija Anadolija. Vozila hitne pomoći prevezla su u bolnicu oko 130 osoba, većinu zbog udisanja dima. Privatna televizijska postaja NTV prikazala je ljude poplavljelih lica kako istrčavaju iz kina u Istanbulu, a posjetitelje bez svijesti drugi su nosili na leđima. Požar je izbio kada su svijeće zapalile zastore postavljene kako bi se pojačala atmosfera na premijeri turskog horor filma "Buyu", prenose očevici. Neki posjetitelji kina požalili su se da su izlazi za slučajeve opasnosti bili blokirani, javlja NTV i dodaje da je među ozlijeđenima i nekoliko glumaca. Vatrogasci su ugasili požar i nitko nije ostao zarobljen u zgradi, javila je agencija Anadolija.

WASHINGTON

Bogate zemlje ne daju dovoljno novca za zaštitu okoliša u svijetu, a napredak u ostvarenju postavljenih ekoloških ciljeva je zabrinjavajuće spor, upozorila je u utorak Svjetska banka. U godišnjem izvješću naslovljenom "Okoliš je važan", Svjetska je banka obznanila da je prosječna godišnja pomoć za zaštitu okoliša iznosila oko 2 milijarde dolara tijekom proteklog desetljeća, daleko manje nego što su se bogate zemlje suglasile na summitu u Riu 1992. godine. U izvješću se navodi da industrijski razvijene zemlje daju godišnje oko 2,5 dolara po stanovniku za zaštitu okoliša u zemljama u razvoju, što je manje nego trenutna cijena galona benzina u većini bogatih zemalja. "Ako se treba dobiti rat protiv degradacije okoliša, trebamo veliki preokret", rekao je u izvješću predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn i pozvao bogate zemlje da više pridonesu zaštiti okoliša. "Veći udio bogatih zemalja u zagađivanju okoliša znači da one trebaju snositi veću odgovornost za rješavanje problema", rekao je Wolfensohn. Predsjednik Svjetske banke smatra da bogate zemlje trebaju mijenjati način na koji proizvode i troše energiju i usvojiti proizvodnju i potrošnju koje će biti ekološki prihvatljive.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙