FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Težak tjedan za američku valutu

LONDON, 19. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Usredotočenost ulagača nagoleme američke manjkove, odluka američke središnje banke Fed o petomovogodišnjem umjerenom porastu kamatnih stopa i potvrda nastavka tekodmjerenog zaoštravanja monetarne politike, pritisnuli su prošlogatjedna tečaj dolara u odnosu na značajnije svjetske valute.
LONDON, 19. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Usredotočenost ulagača na goleme američke manjkove, odluka američke središnje banke Fed o petom ovogodišnjem umjerenom porastu kamatnih stopa i potvrda nastavka tek odmjerenog zaoštravanja monetarne politike, pritisnuli su prošloga tjedna tečaj dolara u odnosu na značajnije svjetske valute.

Dolar je bio na tjednom gubitku gotovo 0,5 posto prema euru, koji je dosegao 1,3286 dolara. Oslabio je 0,8 posto prema jenu, na 104,27 jena, te oko 0,3 posto prema franku, na 1,158 franaka za dolar. Na značajnijem gubitku, od više od jedan posto na tjednoj razini, bio je u odnosu na funtu, koja je dosegnula 1,9405 dolara.

Protekli tjedan obilježen je objavom niza ključnih pokazatelja iz američkog gospodarstva i odlukom Feda o ponovnom porastu kamatnih stopa. Fed je podigao kamatne stope na 2,25 posto, kako se očekivalo, a u svojem je priopćenju ponovio svoje namjere zaoštravanja monetarne politike odmjerenim tempom. Time su američke kamatne stope po prvi put u protekle tri godine premašile one u eurozoni, koje su trenutno u visini dva posto. "Nije bilo nikakvih većih iznenađenja iz Feda, a tržište postaje manje likvidno obzirom da su mnogi završili transakcije za ovu godinu", kazao je valutni strateg u National Australia Bank, Tim Fox.

Od početka listopada dolar je oslabio čak devet posto zbog zabrinutosti ulagača u vezi s visinom manjka na tekućem računu američke platne bilance i s mogućnošću SAD-a da privuče dovoljno investicija za njegovo financiranje. No dolar nije značajnije reagirao na najnoviji podatak američkog ministarstva trgovine o rekordnom trgovinskom manjku u listopadu od 55,5 milijardi dolara, nakon naniže revidiranih 50,9 milijardi zabilježenih u mjesecu ranije.

"Upitno je hoćemo li moći nastaviti s prodajama dolara samo zbog američkog trgovinskog manjka kada su američke kamatne stope više u usporedbi s eurozonom", izjavio je Kota Kimura iz Shinkin Central Bank u Tokiju.

Ulagači su sredinom tjedna pojačano prodavali dolare nakon što je najnoviji podatak američke vlade pokazao da su stranci srezali svoja ulaganja u dugoročne vrijednosne papire u SAD-u. Tržišta su još čekala najnoviji podatak o manjku na tekućem računu platne bilance kako bi se procijenilo da li SAD privlači dovoljno strane gotovine za njegovo financiranje. "Podaci nisu bili dobri i negativno raspoloženje prema dolaru prevladava na tržištu", izjavio je Ian Gunner iz Mellon Bank u Londonu.

Sredinom tjedna dolar je potonuo čak 1,7 posto u odnosu na jen, nakon što je najnoviji podatak japanske središnje banke pokazao da je poslovna klima bolja nego što su neki prognozirali nakon niza pokazatelja koji su ukazivali na usporavanje oporavka japanskog gospodarstva.

Golemi američki trgovinski manjak i podaci o kapitalnim tijekovima pojačavaju očekivanja daljnjeg pada dolara kako bi se pomoglo korekciji neravnoteža u američkom gospodarstvu. Zabrinutost ulagača donekle je ublažio manji od očekivanog manjak na tekućem računu platne bilance u trećem tromjesečju, u visini 164,7 milijardi dolara. No, budući da je na rekordnoj razini te ostaje na povijesno visokih 5,6 posto američkog bruto domaćeg proizvoda, većina analitičara vjeruje da će zabrinutosti glede sposobnosti SAD da ga financira vjerojatno održavati pritisak na prodaje dolara. "Mislim da prevladava mišljenje da tako veliki manjak ne može biti smanjen bez deprecijacije dolara", izjavio je glavni ekonomist pri Itochu Corp, Seiya Nakajima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙