FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 19. prosinca 2004.(Hina) -
ZAGREB, 19. prosinca 2004.(Hina) -

Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB

Samo dan nakon što su čelnici Europske unije odredili datum za početak pristupnih pregovora s Hrvatskom, pod uvjetom da Zagreb potpuno surađuje s Haškim sudom, hrvatski je predsjednik Stipe Mesić u ekskluzivnom razgovoru za njemačku novinsku agenciju (dpa) izrazio uvjerenje da će uvesti Hrvatsku u punopravno članstvo u Europskoj uniji.

"Ja ću biti predsjednik koji će uvesti Hrvatsku u EU", rekao je Mesić u intervjuu kojeg je agencija dpa objavila u subotu navečer.

"Europska nam je unija poručila (na summitu u Bruxellesu) da moramo u potpunosti surađivati s ICTY-jem. U potpunosti. No nisu rekli (izričito) da smo obvezni izručiti Gotovinu, jer ako Gotovina nije u Hrvatskoj, ne možemo ga izručiti", rekao je Mesić.

"Mi moramo provjeriti svaki mogući trag koji bi mogao voditi prema Gotovini. Osim toga, moramo provjeriti i one tragove koji vode iz Hrvatske i u tom slučaju institucije drugih zemalja moraju s nama surađivati", rekao je Mesić za dpa.

Čelnici EU-a poručili su službenom Zagrebu da mora surađivati s Haškim sudom, što znači da Hrvatska mora učiniti sve što može da uhiti i izruči odbjegloga generala, piše dpa.

Mesić je još rekao da "puna suradnja znači provjeravanje tih tragova" i dodao da "ne postoji nijedan razlog zašto bismo štitili Gotovinu kad smo ostale optuženike izručili".

Mesić također vjeruje da će uspješni razgovori između Hrvatske i EU imati pozitivan utjecaj ostatak Balkana i pokazati koliko se može demokratizirati zemlja koja je nekad bila upletena u rat. "Bit ćemo primjer drugima da se isplati boriti za demokratske standarde", rekao je Mesić.

Mesić je također rekao da je učinio mnogo na demokratizaciji države otkako se nalazi na dužnosti predsjednika Hrvatske. "Nitko nije dolazio u Hrvatsku, naši predstavnici nisu putovali nigdje", rekao je Mesić govoreći o vremenu kada je preuzeo dužnost.

MOSTAR

Srpski član bosanskohercegovačkog Predsjedništva i njegov trenutačni predsjedavatelj Borislav Paravac dostavio je u subotu svojoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) kuvertiranu ostavku na tu dužnost i izjavio da će poštivati svaku daljnju stranačku odluku o tom pitanju.

Takav je potez uslijedio nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown zbog nesuradnje s Haškim sudom nametnuo kazne Republici Srpskoj, ukinuo entitetsko ministarstvo obrane, uspostavio jedinstvenu policiju te smijenio više obavještajnih i policijskih dužnosnika bosanskih Srba.

Ranije su iz istog razloga ostavke već podnijeli premijer RS Dragan Mikerević i šef bosanskohercegovačke diplomacije Mladen Ivanić.

BEOGRAD

Potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus izjavio je u subotu navečer da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown "prekoračio svoje ovlasti kada je smijenio dužnosnike Republike Srpske zbog nesuradnje s Haškim tribunalom".

"Reakcija vlade Srbije na taj Ashdownov postupak je negativna", rekao je Labus, gostujući na državnoj televiziji, te je dodao da takva odluka "destabilizira ne samo BiH, nego i regiju".

Labus je ocijenio "će posljedice takve odluke biti negativne", iako su možda, Ahdownu "namjere bile dobre".

ABUJA

Službeni ja Kartum odbacio zahtjev Afričke unije (UA) da povuče svoje postrojbe iz pokrajine Darfur nastavljajući u subotu borbe s pobunjenicima, dok mirovni pregovori s UA u Abuji idu prema neuspjehu.

U Abuji je glasnogovornik UA-a kazao da su predsjednika Unije nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo te predsjednika povjerenstva UA-a promatrači iz Darfura obavijestili o nastavku borbi u Drafuru te njih dvojica trebaju donijeti odluku o budućnosti mirovnih pregovora između sudanske vlade i pobunjenika.

Borbe su se nastavile nakon što je Kartum objavio - odmah nakon isteka ultimatuma kojeg je sukobljenim stranama dan ranije dala UA - da povlačenje svojih postrojbi uvjetuje povlačenjem pobunjeničkih snaga.

SANTIAGO

General Augusto Pinochet hospitaliziran je nakon što je u subotu doživio moždani udar, samo dan nakon što je prizivni sud odgodio odluku treba li potvrditi presudu tom bivšem diktatoru i staviti ga u kućni pritvor zbog optužbi o kršenju ljudskih prava.

Liječnici kažu da je Pinochet imao nekoliko manjih moždanih udara od 1998. Sada mu je 89 godina i pati od blage demencije, dijabetesa i artritisa, a ugrađen mu je i pacemaker.

U petak je Prizivni sud u Santiagu do idućega tjedna odgodio odluku hoće li podržati prvostupanjsku presudu i kućni pritvor zato što je za svoje vladavine od 1973. do 1990. navodno oteo devetero disidenata i jednoga od njih ubio.

Prije tri godine Pinocheta su zdravstveni problemi spasili od suđenja zbog drugih optužba.

DŽAKARTA

Neidentificirani objekt pao je na područje zapadno od Džakarte nakon čega je uslijedio niz eksplozija, objavili su u nedjelju indonezijski mediji.

Desetak svjedoka izjavilo je za radio postaju ElShinta da je vidjelo najmanje jedan objekt kako prelazi preko neba prema zapadnom dijelu Džakarte nakon čega su čuli eksploziju. Lokalna televizijska postaja Metro TV je objavila da su stanovnici zapadnog dijela Džakarte Tanggeranga čuli eksplozije u 7,30 ujutro.

ElShinta je u jednom svom izvješću objavio da se možda radi o meteorskoj kiši, iako je Muji Harjoto An, stručnjak astronomskog opservatorija Boscha, za tu radio postaju izjavio da nema saznanja o padu objekata koji dolaze iz svemira.

Policija je za sada objavila da istražuje porijeklo eksplozije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙