FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljene izmjene Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

RIJEKA, 17. prosinca 2004. (Hina) - Postupak izmjene i dopune Zakona opomorskom dobru i morskim lukama počet će u drugom tromjesečju 2005.,a provest će se zbog nedorečenosti, poteškoća u primjeni i novihodnosa u iskorištavanju i zaštiti pomorskog dobra, najavio je danaspomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Mario Babić. Stajališta Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka pri Ministarstvu i najavu izmjene Zakona Babić je dostavio na Savjetovanje oZakonu o pomorskom dobru i morskim lukama koje je danas, uorganizaciji Hrvatskog društva za pomorsko pravo, održano u Rijeci. Nasavjetovanju su sudjelovali predstavnici Ministarstva, pravnihfakulteta i Državnog odvjetništva.
RIJEKA, 17. prosinca 2004. (Hina) - Postupak izmjene i dopune Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama počet će u drugom tromjesečju 2005., a provest će se zbog nedorečenosti, poteškoća u primjeni i novih odnosa u iskorištavanju i zaštiti pomorskog dobra, najavio je danas pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Mario Babić.Stajališta Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka pri Ministarstvu i najavu izmjene Zakona Babić je dostavio na Savjetovanje o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama koje je danas, u organizaciji Hrvatskog društva za pomorsko pravo, održano u Rijeci. Na savjetovanju su sudjelovali predstavnici Ministarstva, pravnih fakulteta i Državnog odvjetništva.

Ministarstvo je osnovalo radnu skupinu s ciljem žurne izrade izmjena i dopuna Zakona koji je na snazi oko godinu dana, a stručna javnost pozvana je da dade svoja mišljenja.

Ciljevi izmjena i dopuna Zakona su rasterećenje državnog proračuna i izbjegavanje davanja državnih jamstava (koja se često aktiviraju) radi izgradnje lučke infrastrukture te lakše uvođenje strateških partnera u izgradnju lučke infrastrukture, naveo je Babić.

Izmjene i dopune omogućit će učinkovitije upravljanje lukama za javni promet, bolju zaštitu pomorskog dobra te rješavanje nezakonitog upisa vlasništva na pomorskom dobru i stečenih prava.

Potrebno je riješiti izvlaštenja na pomorskom dobru koja blokiraju koncesijski sustav i za tu namjenu osigurati proračunski novac. Lukama otvorenim za javni promet treba omogućiti nedvosmisleno pravo na prvenstvenu koncesiju, a Zakon uskladiti sa stečevinama Europske unije, naveo je Babić.

Zakonske izmjene bit će usmjerene na redefiniranje širine pomorskog dobra u lukama, statusa objekata na pomorskom dobru, statusa i broja lučkih uprava, ukidanje naredaba o legaliziranju bespravnih malih riva, stvaranja mogućnosti za županijski inspekcijski nadzor, profesionalizaciju poslova utvrđivanja granica pomorskog dobra, mogućnosti produljenja koncesija te isključenju koncesija za cjevovode i električne kabele iz popisa povlaštenih koncesija.

Stručnjak za pomorsko pravo Branko Kundih istaknuo je da postojeći Zakon stvara sukobe na pomorskom dobru, onemogućuje razvitak gospodarstva i turizma te da do sada nije bilo političke volje da se taj problem riješi.

Dodao je da je na Kvarneru u godinu dana izdana samo jedna koncesija jer je određeno da to može biti učinjeno tek nakon određivanja granica pomorskog dobra, što, pak, u većini nije napravljeno. Na dijelu pomorskog dobra treba obaviti izvlaštenja ili brisanja nevaljano stečenih prava na pomorskom dobru, zaključio je Kundih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙