FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat pomoraca kritizira novi Pomorski zakonik

RIJEKA,14. prosinca 2004.(Hina) - Sindikat pomoraca Hrvatske danas jeponovno iskazao nezadovoljstvo novim Pomorskim zakonikom koji, držitaj sindikat, poskupljuje rad hrvatskih pomoraca, ne rješava njihovsocijalni status, potiče rad na crno i destimulira upis domaće flotepod hrvatsku zastavu.
RIJEKA,14. prosinca 2004.(Hina) - Sindikat pomoraca Hrvatske danas je ponovno iskazao nezadovoljstvo novim Pomorskim zakonikom koji, drži taj sindikat, poskupljuje rad hrvatskih pomoraca, ne rješava njihov socijalni status, potiče rad na crno i destimulira upis domaće flote pod hrvatsku zastavu.

O, kako je rečeno, posljedicama novog Pomorskog zakonika danas su na konferenciji za novinare govorili predsjednik SPH Vladimir Svalina i potpredsjednik SPH i inspektor ITF-a Predrag Brazzoduro.

Istaknuli su da su odredbe novog zakona, donesenog 8. prosinca, učinile nekonkurentnim rad hrvatskih pomoraca koji postaje 50 posto skuplji od rada stranih pomoraca.

Po novom PZ-u, pomorci su obveznici obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak na osnovi primitaka od rada na brodu u međunarodnoj plovidbi i moraju plaćati mjesečni predujam poreza. Prijavu i odjavu mirovinskog i zdravstvenog osiguranja člana posade podnosi brodar, pa plaćanje tih obveza nije, kao do sada, prepušteno odluci pomoraca.

U Sindikatu smatraju da je donošenjem novog PZ-a izigran dogovor postignut među socijalnim partnerima - pomorcima, brodarima i Ministarstvom mora, prometa, turizma i razvitka o oslobađanju dijela pomoraca od plaćanja poreza na dohodak. Drže da pomorci i nadalje ne mogu utjecati na važne djelove cijene rada, te da im nije osigurana zaštita prava na rad.

Zbog cijene rada pomoraca ostanak i povrat brodova pod hrvatsku zastavu postao je upitan, a pomoračka zanimanja neatraktivna, ističu u Sindikatu.

Drže da nacionalni registar brodova ne potiče strane brodare koji upošljavaju hrvatske pomorce da brodove registriraju u Hrvatskoj.

U Sindikatu su izračunali da bi plaća mornara kod domaćeg brodara u međunarodnoj plovidbi, nakon obračuna svih davanja, iznosila najviše 2587 kuna, s povratom poreza. Zapovjednik bi imao plaću od najviše 9800 kuna.

Predstavnici Sindikata naglašavaju da u Pomorski zakonik nije uvršten niti jedan njihov prijedlog o obračunu poreza, određenju pomorskog dodatka, odnosno neoporezivog dijela plaće, te da nisu izjednačena prava pomoraca na domaćim i inozemnim brodovima u međunarodnoj plovidbi.

Po njihovoj ocjeni, u Pomorskom zakoniku određeni su zakonski okviri koji ne omogućavaju da se pitanja, koja SPH smatra prijepornima, naknadno urede podzakonskim aktima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙