FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lučki sindikati najavili prosvjed zbog odredaba Zakona o pomorskom dobru

RIJEKA,3. prosinca 2004.(Hina) - Svi hrvatski lučki sindikatisudjelovat će ovoga mjeseca u prosvjedu u Zagrebu, kojim će upozoritina nepravilnosti i štetnost nekih odredaba Zakona o pomorskom dobru imorskim luka, najavio je danas na konferenciji za novinare koordinatorlučkih sindikata i predsjednik Nezavisnog sindikata Luke Ploče IvicaMarević.
RIJEKA,3. prosinca 2004.(Hina) - Svi hrvatski lučki sindikati sudjelovat će ovoga mjeseca u prosvjedu u Zagrebu, kojim će upozoriti na nepravilnosti i štetnost nekih odredaba Zakona o pomorskom dobru i morskim luka, najavio je danas na konferenciji za novinare koordinator lučkih sindikata i predsjednik Nezavisnog sindikata Luke Ploče Ivica Marević.

Točan nadnevak prosvjeda još nije određen, a, po navodima iz sindikata, vjerojatno će biti održan ispred Vlade ili mjerodavna ministarstva.

Koordinaciju lučkih sindikata čine svi lučki sindikati luka Rijeke, Splita, Ploča, Zadra, Šibenika, Pule i Dubrovnika.

Kako je rečeno na konferenciji, lučki sindikati pokušali su na štetnost i neprovedivost nekih odredaba Zakona upozoriti putem socijalnog dijaloga i saborskih zastupnika, no to nije imalo učinka. Stoga su se odlučili na prosvjed nakon kojega će, kažu, organizirati i blokadu luka i svih objekata na pomorskom dobru.

Jedan od najvećih uzroka nezadovoljstva sindikata je odredba Zakona o koncesijama na pomorskom dobru. Smatraju da luke trebaju ostvarivati koncesiju bez naknade i na neograničeni rok jer se iznos koncesije odražava na sva druga područja o kojima se skrbi sindikat, plaće i dr.

Marević je kazao da luke sada plaćaju tržišnu koncesiju, a da je nekim korisnicima pomorskog dobra u Zakonu omogućena simbolična naknada. Po njemu, u Zakonu je određeno da se za koncesiju na pomorsko dobro, ceste, telekomunikacije i druge profitabilne djelatnosti plaća simbolična naknada, što je smatra, trebalo omogućiti samo za kulturne objekte i sl.

U lučkim sindikatima drže da su neki članovi bivše Vlade, primjerice bivši ministar Ronald Žuvanić, pri izradbi Zakona, znajući da će se kasnije baviti telekomunikacijama, neke odredbe prilagodili svojim poslovnim planovima.

Po riječima predstavnika lučkih sindikata, odašiljači VIP-a već se nalaze na pomorskom dobru, na silosu u riječkoj luci, a ta tvrtka, iako je profitabilna, vjerojatno plaća samo simboličnu naknadu za korištenje pomorskog dobra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙