FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodice - rasprava o popratnim propisima novoga Pomorskog zakonika

VODICE, 7. prosinca 2004. (Hina) - Prošle je godine iz državnogproračuna za subvencije svih brodskih veza izdvojeno 296 milijunakuna, a gotovo 80 posto veza nije bilo rentabilno, rekla je danas uVodicama načelnica Odjela pomorskog prometa i pomorskog brodarstva uMinistarstvu mora, turizma i prometa Ksenija Koščević Čuvalo.
VODICE, 7. prosinca 2004. (Hina) - Prošle je godine iz državnog proračuna za subvencije svih brodskih veza izdvojeno 296 milijuna kuna, a gotovo 80 posto veza nije bilo rentabilno, rekla je danas u Vodicama načelnica Odjela pomorskog prometa i pomorskog brodarstva u Ministarstvu mora, turizma i prometa Ksenija Koščević Čuvalo.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka organiziralo je u Vodicama javnu raspravu o popratnim propisima novoga Pomorskog zakonika, prijedlogu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom prometu te o Uredbi o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica u unutrašnjosti i u hrvatskome teritorijalnom moru.

U raspravi su sudjelovali pomoćnik ministra Kalmete za sigurnost plovidbe i zaštitu Jadrana, kapetan Tomislav Miletić, načelnica Odjela pomorskog prometa i pomorskog brodarstva Ksenija Koščević Čuvalo te predstavnici velikih i malih brodara, Sindikata pomoraca Hrvatske, gospodarskih komora obalnih hrvatskih županija i Ministarstva financija.

"U brodskom prijevozu putnika i robe najveća će novost biti koncesije na svim brodskim linijama. Dosad su se natječaji za koncesiju raspisivali samo za 12 brzobrodskih linija, a na ostalima je monopol imala 'Jadrolinija'. Prema prijedlogu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom prometu, koji će se primjenjivati od godine 2006., tržišno načelo postat će pravilo za odabir brodara na svim linijama", rekla je Ksenija Koščević Čuvalo.

Dodala je da je "stvar strateške opredijeljenosti hoće li se te linije odmah koncesionirati" ili će se to učiniti postupno u pet godina. Istaknula je da će prednost pri odabiru imati oni koncesionari koji "ponude najveću koncesiju na rentabilnim linijama i oni koji budu tražili najmanju subvenciju na nerentabilnim linijama".

Kako je riječ o djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koncesionari moraju osigurati redovit cjelogodišnji prijevoz te poštivati povlastice u cijeni karte koje imaju otočani, rekla je Ksenija Koščević Čuvalo.

Pomoćnik ministra za sigurnost plovidbe i zaštitu Jadrana, kapetan Tomislav Miletić rekao je u javnoj raspravi kako se prema Uredbi o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica u čarterima u hrvatskim teritorijalnim vodama vlasnicima daje rok do 30. rujna iduće godine za prijelaz pod hrvatsku zastavu.

"Za kršenje Uredbe bit će predviđene drastične kazne, čak i oduzimanje broda, a sve radi sprječavanja crnog čartera", rekao je Tomislav Miletić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙