FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: Obvezatne upute broj IV

ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Na temelju članka 22. stavka 1.točke 2. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske ("Narodnenovine", broj 22/92, 42/92 - isp., 71/97), Državno izbornopovjerenstvo Republike Hrvatske utvrđuje Obvezatne upute broj IV.
ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Na temelju članka 22. stavka 1. točke 2. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 22/92, 42/92 - isp., 71/97), Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske utvrđuje Obvezatne upute broj IV.

GLASOVANJE OSOBA NA SLUŽBI U ORUŽANIM SNAGAMA REPUBLIKE HRVATSKE, ČLANOVA POSADA POMORSKIH I RIJEČNIH BRODOVA POD HRVATSKOM ZASTAVOM I OSOBA LIŠENIH SLOBODE

Birači na službi u oružanim snagama Republike Hrvatske, članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom i birači lišeni slobode glasovat će na izborima 2. siječnja 2005. za predsjednika Republike Hrvatske na posebnim biračkim mjestima određenim sukladno odredbi članka 34. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske.

1. Birači na službi u oružanim snagama Republike Hrvatske glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu, na prijedlog ministra obrane.

Birači koji se kao članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar mora, turizma, prometa i razvitka.

Birači koji su lišeni slobode glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar pravosuđa.

2. Biračke odbore na biračkim mjestima na kojima će glasovati birači na službi u oružanim snagama, članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom koji se na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske i birači koji su lišeni slobode imenuju općinska izborna povjerenstva, gradska izborna povjerenstva odnosno Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba i to:

- biračke odbore za birače na službi u oružanim snagama imenovat će ono izborno povjerenstvo (općinsko, gradsko, odnosno Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba) na čijem se području nalaze biračka mjesta;

- biračke odbore za birače članove posada brodova imenovat će ono izborno povjerenstvo (općinsko, gradsko, odnosno Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba)

na čijem se području nalazi sjedište trgovačkog društva koje je vlasnik brodova na kojima se nalaze biračka mjesta (brodar);

- biračke odbore za birače - osobe lišene slobode imenovat će ono izborno povjerenstvo (općinsko, gradsko, odnosno Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba) na čijem se području nalaze kaznionice odnosno zatvori i odgojni zavodi u kojima se nalaze osobe lišene slobode.

3. Nadležni uredi za vođenje popisa birača, prema mjestu prebivališta za osobe na službi u oružanim snagama, članove posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom i osobe lišene slobode, pravovremeno će dostaviti izvode iz popisa birača za te osobe nadležnim izbornim povjerenstvima (općinskom, gradskom, odnosno Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Zagreba) na čijem se području nalaze biračka mjesta na kojima će glasovati te osobe.

Da bi se ti izvodi mogli na vrijeme dostaviti nadležnim izbornim povjerenstvima, zapovjedništva postrojbi Hrvatske vojske, trgovačka društva - vlasnici brodova koji će se na dan izbora zateći izvan granica Republike Hrvatske i uprave kaznionica odnosno zatvora i odgojnih zavoda u kojima se nalaze osobe lišene slobode, dostavit će ŽURNO podatke o navedenim biračima nadležnim uredima za vođenje popisa birača prema mjestima u kojima ti birači imaju prebivalište.

4. Članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom koji se na dan izbora zateknu u lukama Republike Hrvatske mogu glasovati na biračkim mjestima svog prebivališta ili na biračkim mjestima luke u kojoj se nalazi brod pod uvjetima iz članka 30. Zakona o popisu birača ("Narodne novine", broj 19/92), tj. tako da se privremeno upišu u popis birača grada ili općine (luke) u kojoj se zateknu, a na temelju potvrde o upisu u popis birača koju im je izdalo tijelo uprave nadležno za poslove opće uprave koje vodi popis birača.

5. Ove Obvezatne upute stupaju na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙