FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi rast Dow Jones indeksa; pad tehnološkog Nasdaqa

NEW YORK, 17. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkihblue-chip dionica u četvrtak su blago porasle, predvođene dionicamaJohnson & Johnson, dok su se tehnološke našle pod pritiskomdobitonosnih prodaja.
NEW YORK, 17. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkih blue-chip dionica u četvrtak su blago porasle, predvođene dionicama Johnson & Johnson, dok su se tehnološke našle pod pritiskom dobitonosnih prodaja.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,13 posto, na 10.705 bodova. No, tehnološki Nasdaq pretrpio je gubitak od 0,76 posto, nakon tri dana uzastopnih dobitaka, završivši na 2.146 bodova.

Od dobitnika se isticala dionica kompanije kozmetičkih i proizvoda za osobnu higijenu Johnson & Johnson, po objavi postizanja sporazuma o kupnji proizvođača medicinskih aparata Guidant za 25,4 milijardi dolara. Dionice J&J-a su porasle 4,2 posto, pomogavši najvećem dnevnom postotnom dobitku u zadnjih šest tjedana indeksa američke farmaceutske industrije.

No, pod pritiskom su se našle dionice tehnološkog sektora, nakon tri dana uzastopnih dobitaka koji su izazvali dobitonosne prodaje, potaknute viješću da će proizvođač softvera Symantec kupiti Veritas Software. Dionice Symanteca su potonule 8,2 posto, a Veritasa 0,4 posto.

"Općenito mislim da je tržište uzelo mali predah, a Nasdaq je, čini se, podnio najveći teret gubitaka", izjavio je Brian Williamson, potpredsjednik trgovine dionicama u The Boston Co. Asset Managementu. Nakon tri dana dobitaka ulagači su odlučili ubilježiti profite i to je jedan od čimbenika koji je pritisnuo tržišta, dodao je Williamson.

Europska tržišta dionica zabilježila su nove najviše razine cijena dionica u zadnjih 29 mjeseci, predvođena jačanjem dionica banke ABN Amro i farmaceutske grupe GlaxoSmithKline. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,15 posto, na 4.735 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je gotovo 0,5 posto, dosegnuvši 4.233 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙