FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnološki Nasdaq indeks na najvišoj razini od lipnja 2001.

NEW YORK, 15. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Očekivana odluka američkesredišnje banke Fed o podizanju ključnih kamatnih stopa i povoljneocjene stanja najvećeg svjetskog gospodarstva rezultirali su u utoraknovim dobitcima na vrijednosti najznačajnijih američkih burzovnihindeksa.
NEW YORK, 15. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Očekivana odluka američke središnje banke Fed o podizanju ključnih kamatnih stopa i povoljne ocjene stanja najvećeg svjetskog gospodarstva rezultirali su u utorak novim dobitcima na vrijednosti najznačajnijih američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je gotovo 0,4 posto, na 10.676 bodova, što je njegova najviša razina od ožujka ove godine. Tehnološki Nasdaq bio je na još većem dobitku, i to više od 0,5 posto, dosegnuvši 2.159 bodova - najvišu razinu od lipnja 2001.

Cijene dionica porasle su nakon što je Fed, na čelu s guvernerom Alanom Greenspanom, ponovno uvjerio ulagače da je inflacija pod kontrolom a rast američkog gospodarstva umjeren unatoč ranijem poskupljenju energenata.

"Greenspan je kazao da gospodarstvo ide naprijed dovoljno snažno te da ga porast kamatnih stopa neće previše usporiti. Mislim da je to potaknulo rast burzovnih indeksa", izjavio je Brian Williamson, potpredsjednik trgovine dionicama pri The Boston Co. Asset Management.

Značajniji dobitci zabilježeni su u američkom bankarskom i financijskom sektoru, unatoč tomu što im porast kamatnih stopa otežava ostvarivanje zarada na kreditiranju. Dionice American Expressa ojačale su 1,7 posto, Citigroupa 0,2 posto, a JP Morgan Chase & Co za 1,3 posto.

Po dobitcima su se posebno isticale dionice tehnološkog sektora, nakon vijesti da bi Veritas Corp. mogao biti preuzet. Dionice su mu pritom skočile za 8,7 posto. Ojačale su i dionice vodećeg svjetskog proizvođača čipova Intela, za 2,7 posto, nakon što je RBC Capital Markets podigla procjene Intelovih tromjesečnih prihoda za 500 milijuna dolara.

Potpomognute jačanjem dionica europskih automobilskih kompanija i britanske banke HBOS, cijene europskih dionica dosegnule su na zatvaranju najviše razine u zadnjih 29 mjeseci ali njihovi su dobitci bili ograničeni padom cijena dionica Vodafonea i uznemirenošću ulagača pred Fedovo priopćenje. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,3 posto, na 4.722 boda, dok je za približno isti postotak na vrijednosti dobio frankfurtski DAX, dosegnuvši 4.231 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙