FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobre vijesti iz korporacija potaknule kupovine američkih dionica

NEW YORK, 18. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Solidni poslovnirezultati Hewlett-Packarda (HP) i najava spajanja maloprodajnih lanacaKmart i Sears potaknuli su na američkim burzama u srijedu novi rastburzovnih indeksa.
NEW YORK, 18. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Solidni poslovni rezultati Hewlett-Packarda (HP) i najava spajanja maloprodajnih lanaca Kmart i Sears potaknuli su na američkim burzama u srijedu novi rast burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,6 posto, na 10.549 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je nešto više od jedan posto na vrijednosti, pa iznosi 2.099 bodova.

Najava da maloprodajni lanac trgovina Kmart kupuje operatora robnih kuća Sears, Roebuck&Co. pomogla je tržištu dionica u cjelini. Dionica Searsa skočila je čak 17 posto, a Kmarta osam posto. Taj sporazum potaknuo je nade na Wall Streetu o mogućim novim spajanjima i preuzimanjima.

"Mislim da je uvijek potrebno da prvo jedna osoba skoči u vodu, pa se ne bih iznenadio ako i drugi nastave u tome smjeru", kazao je David Malmgren, potpredsjednik Fulton Breakefield Broennimana.

Istodobno, dionica HP-a poskupjela je 2,6 posto pošto je dan ranije izvijestio o skoku tromjesečne dobiti za čak 27 posto. I većina ostalih blue-chip dionica ojačala je kako su ulagači ohrabreni najnovijim korporativnim zbivanjima.

Ipak, pred kraj poslovanja dobitke na burzi ograničio je ponovni rast cijena nafte. "Promjena smjera kretanja cijena nafte ohladila je pomalo ulagače. Ipak, tržište bilježi dobre dobitke nakon što je u listopadu dotaknulo najniže ovogodišnje razine", ocijenio je Joseph Keating iz AmSouth Bank Asset Managementa.

Na europskim burzama cijene dionica su jučer dosegnule najviše razine u proteklih 28 mjeseci kako su cijene nafte nastavile kliziti, a smanjila se i zabrinutost ulagača oko oštrog zaoštravanja američke monetarne politike. Najviše su ojačale cijene dionica zrakoplovnih kompanija te švedskog Electroluxa, uslijed signala o njegovu mogućem preuzimanju. Londonski Ftse indeks porastao je 0,5 posto, na 4.759 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 1,6 posto, na 4.183 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙