FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tradicionalni uzlet cijena na američkoj burzi uoči kraja godine

NEW YORK, 10. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Na američkim burzama učetvrtak započeo je tradicionalni uzlet cijena dionica uoči krajagodine, a snažan poticaj kupovinama dala je i vijest o mogućemspajanju telekomunikacijskih kompanija Sprint i Nextel.
NEW YORK, 10. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Na američkim burzama u četvrtak započeo je tradicionalni uzlet cijena dionica uoči kraja godine, a snažan poticaj kupovinama dala je i vijest o mogućem spajanju telekomunikacijskih kompanija Sprint i Nextel.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,6 posto, na 10.552 boda. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,14 posto, na 2.129 bodova.

"Čini se da postoji konsenzus kako smo u razdoblju uzleta na burzama uoči kraja godine, pa se iskorištavaju sve mogućnosti za kupovinu", opisao je raspoloženje na tržištu Michael Metz, strateg pri Oppenheimeru.

Cijene dionica snažno su porasle odmah po vijesti da su Sprint i Nextel u pregovorima o mogućem spajanju. "Većina trgovaca te upravitelja novčanim i hedge fondovima samo traži ispriku da bi kupovala. Vijest iz Sprinta, koliko god je slabašna, djelovala je kao katalizator", kazao je Hugh Johnson, analitičari pri First Albany Corpu.

Među značajnim dobitnicama ističu se dionice proizvođača telekom opreme Ciene Corp, koje su ojačale 23 posto pošto je izvijestila o većim od očekivanja prihodima. Dionica Sprinta, pak, dobila je osam posto na vrijednosti, a Nextela sedam.

Na europskim burzama gubici na cijenama dionica nastavili su se drugi dan uzastopno. Najviše su potonule dionice nizozemskog elektroničkog diva Philipsa i STMicroelectronicsa, kako se intenziviraju sumnje u usporavanje potražnje. Londonski Ftse indeks spustio se tako 0,3 posto, na 4.688 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 1,2 posto, na 4.150 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙