FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad cijena nafte ojačao američke dionice

NEW YORK, 2. prosinca 2004. (Reuters) - Najoštriji dnevni pad cijenanafte u zadnje tri godine potaknuo je u srijedu snažan skok cijenaameričkih dionica, a dobrom raspoloženju ulagača pridonijeli su idobri američki gospodarski pokazatelji.
NEW YORK, 2. prosinca 2004. (Reuters) - Najoštriji dnevni pad cijena nafte u zadnje tri godine potaknuo je u srijedu snažan skok cijena američkih dionica, a dobrom raspoloženju ulagača pridonijeli su i dobri američki gospodarski pokazatelji.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 1,6 posto, na 10.590 bodova, najviše od ožujka. Tehnološki Nasdaq ojačao je gotovo dva posto, dosegnuvši najvišu razinu od siječnja - 2.138 bodova.

Cijena barela nafte na njujorškom tržištu u srijedu je oslabila čak 3,7 dolara, na 45,45 dolara, smanjivši brige ulagača oko utjecaja visokih troškova energije na korporativne zarade i osobnu potrošnju.

Među najvećim dobitnicama bile su dionice industrijskih proizvođača, senzitivnih na troškove energije. Tako je dionica 3M-a ojačala 1,1 posto, a United Technologies-a 2,6 posto.

"Cijene nafte konačno nam idu u prilog, a i doba je godine kada ulagači ne žele prodavati dionice, te žele kupovati nove", ocijenio je raspoloženje na tržištu Scott Bleier, predsjednik tvrtke za tržišna istraživanja HybridInvestors.com. "Sada je pravo doba godine. Studeni je bio spektakularan, a i prosinac je počeo odlično".

Raspoloženju na tržištu pridonijeli su i dobri podaci o industrijskom sektoru. Najnoviji službeni podaci pokazuju da je američka industrija u studenom zaposlila više radnika nego u mjesecu ranije. U listopadu je porasla i osobna potrošnja Amerikanaca, za 0,7 posto, više nego što se očekivalo.

Na europskim burzama također je jučer ostvaren snažan skok cijena dionica, za više od jedan posto, uslijed oštrog klizanja cijena nafte, što je pomoglo nadoknaditi negativni utjecaj slabog tečaja dolara na europske izvoznike. Londonski Ftse indeks porastao je 0,7 posto, na 4.735 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 1,5 posto, na 4.186 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙