FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok cijena dionica na američkim burzama zbog vijesti o preuzimanjima tvrtki

NEW YORK, 14. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica naameričkim burzama u ponedjeljak su značajno porasle, nakon što jeamerički proizvođač softvera People Soft prihvatio ponudu OracleCorp., tešku 10,3 milijardi dolara, a optimizam ulagača porastao zbogočekivanja sklapanja novih velikih poslova preuzimanja.
NEW YORK, 14. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkim burzama u ponedjeljak su značajno porasle, nakon što je američki proizvođač softvera People Soft prihvatio ponudu Oracle Corp., tešku 10,3 milijardi dolara, a optimizam ulagača porastao zbog očekivanja sklapanja novih velikih poslova preuzimanja.

Njujorški Dow Jones indeks skočio je 0,9 posto, dosegnuvši 10.638 bodova, što je njegova najviša razina na zatvaranju od ožujka ove godine. Tehnološki Nasdaq indeks poskočio je čak i više, i to gotovo jedan posto, popevši se na 2.148 bodova.

Okončavši dugu bitku za preuzimanje, Oracle je poboljšao svoju ponudu za kupnju People Softa na 26,5 dolara po dionici nakon ranije ponuđenih 24 dolara. Cijena dionica Oracle-a skočila je pritom za deset posto, a People Softa za 10,3 posto.

Optimizam ulagača podigla su i očekivanja sklapanja novih poslova, među kojima i sporazum Honeywell Internationala da kupi britanski Novar za 1,5 milijardu dolara. Dionice Honeywella ojačale su stoga tri posto. Ulagače je razveselila i vijest da je Sprint Corp.blizu postizanja dogovora o kupnji Nextel Communicationsa za oko 35 milijardi dolara, što je podiglo cijenu Sprintovih dionica za 1,2 posto.

"Još to nije manija spajanja, no imamo sporazume Oracle-a i PeopleSofta, pa Sprinta i Nextela i Honeywell koji kupuje Novar", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištu dionica John Forelli, portfelj menadžer iz Independence Investments LLC. Dodao je da postoje špekulacije da će 2005. biti značajna godina za spajanja i akvizicije, kako kompanije nastoje rasti a profitne se margine smanjuju. "Današnji dan podsjeća tržište da korporativna Amerika ima goleme količine novca i da ih je spremna potrošiti", kazao je on.

Ulagači čekaju i zasjedanje američke središnje banke Fed u utorak te očekivano podizanje kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, a posebnu pažnju posvetit će Fedovim ocjenama zdravlja najvećeg svjetskog gospodarstva.

Europska tržišta također su zabilježila skok vrijednosti burzovnih indeksa, ponajviše uslijed jačanja dionica bankarskog i telekom sektora koji je nadjačao gubitke na cijeni dionica naftnih kompanija. Posebno su se isticale dionice Londonske burze (LSE), koje su skočile za gotovo 26 posto, nakon što joj je njezin rival Deutsche Boerse pristupio s ponudom za kupnju teškom 1,3 milijardi funta ali ju je LSE odbila. Londonski Ftse indeks skočio je pritom 0,9 posto, na 4.736 boda, a frankfurtski DAX nešto više od jedan posto, dosegnuvši 4.219 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙