FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30

ZAGREB, 14. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 21 sat.
ZAGREB, 14. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

BRUXELLES

Hrvatska će najvjerojatnije moći započeti pristupne pregovore s EU u travnju sljedeće godine, ako u potpunosti bude surađivala s Haškim sudom, izjavio je u ponedjeljak navečer nizozemski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Bernard Bot.

"Pripremamo kazati Hrvatskoj da pregovori mogu početi po svemu sudeći u travnju sljedeće godine, ali ona mora u potpunosti surađivati s Haškim sudom", rekao je Bot na konferenciji za novinare. Dodao je da će procjenu hrvatske suradnje s ICTY-em izvršiti Vijeće EU-a na temelju "izvješća koja ćemo dobiti iz raznih izvora", ali, "naravno, najprije ćemo čuti što nam o tome ima reći Haški sud".

Bot je rekao da će konačnu odluku o datumu u petak donijeti Europsko vijeće, šefovi država ili vlada EU-a, a da su ministri danas samo ispitivali razne mogućnosti.

Upitan da li je ožujak sljedeće godine još uvijek u igri za početak pregovora, Bot je rekao da je "iz tehničkih razloga vjerojatniji travanj". Nešto ranije iz diplomatskih izvora, ožujak se spominjao kao mjesec kada bi pregovori trebali započeti.

Bot je izrazio očekivanje da će Hrvatska vlada učiniti sve što može u pogledu suradnje s Haškim sudom.

BRUXELLES

Ministri vanjskih poslova 10 novih članica Europske unije prihvatili su u ponedjeljak u Bruxellesu prema pojednostavljenom postupku Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i EU-a, tako da on može stupiti na snagu početkom sljedeće godine.

SSP je potpisan 29. listopada 2001. s tadašnjih 15 zemalja članica. Ratifikacija toga sporazuma obavljena je u parlamentima svih zemalja potpisnica i u Europskom parlamentu. Kako bi se izbjeglo da SSP moraju ratificirati i zemlje koje su u EU ušle 1. svibnja ove godine, Europska komisija je predložila pojednostavljeni postupak, prema kojem se to može obaviti na sastanku Vijeća Europske unije, na što su pristale sve nove članice.

BRUXELLES

Izrael i EU su u ponedjeljak usvojili dopune plana kojim se namjeravaju proširiti i poboljšati veze između dviju strana.

"Ozračje se promijenilo nabolje. Nadajmo se da će to donijeti ne samo bolje odnose između Izraela i Europske unije, već i bolje odnose između Izraela i zemalja regije", rekao je visoki povjerenik EU za vanjsku politiku Javier Solana.

Izrael je jedna od sedam država koju je EU obuhvatila takozvanim "Programom susjedstva" kojim Unija namjerava spotaknuti veze sa zemljama u svom neposrednom susjedstvu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom je pozvao Europu da "vodi novi Marshallov plan za Bliski istok. Europljani mogu pomoći u "smanjivanju jaza između umjerenih arapskih zemalja i Izraela.

NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u ponedjeljak međunarodnu zajednicu da zbije redove u potpori političkoj i gospodarskoj obnovi Iraka koji se uz nastavljeno nasilje približava izborima u siječnju 2005.

"Vrijeme je da međunarodna zajednica zbije redove u potpori političkoj i gospodarskoj obnovi Iraka", rekao je Annan u najnovijem izvješću o stanju u Iraku koje je Vijeću sigurnosti u ponedjeljak predstavio njegov posebni predstavnik Ashraf Qazi.

Annan je napisao kako se s izborima planiranim za 30. siječnja 2005. Irak približava ključnom trenutku u procesu političke tranzicije.

Naglasio je kako pozornost istodobno treba usmjeriti na tri područja, sigurnost, politiku i ekonomiju kako bi se Iračane uvjerilo da se tranzicija odvija kako treba.

RIJAD

Šef PLO-a Mahmud Abas je u ponedjeljak u Rijadu, drugoj etapi njegove turneje u Zaljevu, primio uvjeravanja saudijskih vlasti o njihovoj stalnoj podršci Palestincima.

Saudijski čelnici su "naglasili njihovu stalnu podršku stajalištu Palestinaca u naporima palestinske uprave s ciljem jačanja nacionalnog jedinstva prije izbora", rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Nabil Šaat, koji prati Abasa.

Abas je razgovarao s princem nasljednikom Abdulahom o "razvojima događaja na palestinskim područjima" i spomenuo "patnje palestinskog naroda zbog ubojstava i uništenja njihovih domova" koje provodi Izrael, prenosi službena saudijska agencija Spa.

ABUJA

Dvije pobunjeničke skupine s područja Darfura koje sudjeluju na mirovnim pregovorima sa sudanskom vladom u Nigeriji rekle su da prekidaju pregovore dok god službeni Kartum ne prestane napadati njihove snage, izjavili su u ponedjeljak pobunjenički izaslanici.

"Prekidamo ove pregovore dok se situacija ne promijeni i ne dobijemo jasno obećanje da će sudanska vlada prekinuti napad", kazao je Bahar Ibrahim, član pobunjeničkog Sudanskog pokreta za oslobođenje.

Glasnogovornik druge pobunjeničke skupine Pokreta za pravdu i jednakost kazao je da dijeli isto stajalište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙