FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kelly: Moguć mirovni sporazum sa Sjevernom Korejom

SEUL, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Glavi pregovarač SjedinjenihDržava u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu JamesKelly izjavio je da bi se Washington mogao pridružiti višestranommirovnom sporazumu sa Sjevernom Korejom ako ova ukine svoj nuklearniprogram, izvijestio je južnokorejski dnevnik Korea Times uponedjeljak.
SEUL, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Glavi pregovarač Sjedinjenih Država u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu James Kelly izjavio je da bi se Washington mogao pridružiti višestranom mirovnom sporazumu sa Sjevernom Korejom ako ova ukine svoj nuklearni program, izvijestio je južnokorejski dnevnik Korea Times u ponedjeljak.

Kelly, koji predvodi izaslanstvo SAD-a na pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu u kojima sudjeluje šest država, izjavio je da bi po zaključenju pregovaračkog procesa moglo doći do mirovnog sporazuma koji bi zamijenio primirje koje je na snazi od Korejskog rata 1950-1953. godine. Tijekom pregovora moglo bi biti ponuđeno i manje formalno sigurnosno jamstvo.

"Okončanje primirja i njegova zamjena višestranim mirovnim sporazumom je moguće", prenio je Korea Times Kellyjevu izjavu iz intervjua. "Sjeverna Koreja dobit će vrlo jasan uvid kakvo će biti sigurnosno jamstvo prije no što počne ukidati svoj nuklearni program", rekao je Kelly, pomoćnik državnog tajnika SAD-a.

Sjeverna i Južna Koreja, Sjedinjene Države, Japan, Rusija i Kina do sada su obavile tri kruga pregovora no do četvrtog kruga, predviđenog za rujan, nije došlo. Sjeverna Koreja je tražila odustajanje od, kako ju je nazvala, neprijateljske politike Sjedinjenih Država i predložila je potpisivanje bilateralnog sporazuma o nenapadanju s Washingtonom.

Sjedinjene Države su prijedlog odbile zastupajući stajalište da bilo koji sporazum koji bi okončao sjevernokorejski nuklearni program treba zajednički potpisati svih šest država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙