FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISAK: SAD PREUVELIČAVA OPASNOST OD S. KOREJE

WASHINGTON, 11. prosinca (Hina) - Sjedinjene Države su preuveličaleprijetnju koju predstavlja nuklearni program Sjeverne Koreje kao štosu manipulirale obavještajnim podacima o oružju masovnog uništavanja uIraku, ustvrdio je u časopisu Foreign Affairs američki stručnjak zavanjsku politiku Selig Harrison.
WASHINGTON, 11. prosinca (Hina) - Sjedinjene Države su preuveličale prijetnju koju predstavlja nuklearni program Sjeverne Koreje kao što su manipulirale obavještajnim podacima o oružju masovnog uništavanja u Iraku, ustvrdio je u časopisu Foreign Affairs američki stručnjak za vanjsku politiku Selig Harrison.

"Oslanjajući se na nepotpune podatke, Bushova administracija je predstavila najgori scenarij kao neospornu istinu i izobličila svoje obavještajne podatke o Sjevernoj Koreji (kako je učinila i u Iraku), ozbiljno preuveličavajući opasnost da Pyongyuang tajno izrađuje nuklearno oružje na bazi urana", rekao je Harrison u izdanju časopisa za siječanj i veljaču, objavljenom u petak.

Harrison kaže da je Busheva administracija ustvrdila da Sjeverna Koreja razvija nuklearno oružje nadajući se zastrašivanju Japana i Južne Koreje kako ne bi ne zauzeli pomirljiviji pristup prema Pyongyangu.

Harrison je direktor Azijskog programa u Centru za međunarodnu politiku iz Washingtona i predsjeda njegovom Radnom skupinom za američku politiku prema Koreji.

Unatoč ograničenom znanju o uranijskom programu američka vlada se odlučila iskoristiti obavještajne podatke u "političke svrhe" jer je pitanje urana pružilo moćno oružje da se sporazum sa Sjevernom Korejom učini mrtvim slovom na papiru što odgovara jastrebovima u administraciji, koji su se protivili "premekanom" pristupu toj zemlji iz doba predsjednika Billa Clintona, drži Harrison.

Dodaje da je nerazlikovanjem između dopuštenih civilnih i nedopuštenih vojnih mogućnosti za obogaćivanje urana SAD uvelike iskomplicirao već ionako teške pregovore za okončanje sjevernokorejskih programa nuklearnog oružja.

SAD je pozvao da prekine inzistirati na navodnom sjevernokorejskom uranijskom programu i usmjeri se na pregovore za demontažu Pyongyangovih plutonijskih postrojenja.

Od početka nove nuklearne krize, krajem 2002., vjeruje se da je Sjeverna Koreja preradila dovoljno iskorištenog nuklearnog goriva za dobijanje plutonija za najmanje dvije ili tri nuklearne bombe. Nova nuklearna kriza izbila kada je pomoćnik američkog državnog tajnika James Kelly tijekom posjeta Pyongyangu optužio Sjevernu Koreju da provodi tajni program za obogaćivanje urana.

Harrison kaže da nema jasnih dokaza za CIA-inu tvrdnju iz studenog 2002. da Sjeverna Koreja gradi postrojenje koje može proizvesti dovoljno urana za dva ili više nuklearnih oružja godišnje kada proradi punom snagom, što može biti sredinom desetljeća.

Sjeverna Koreja odbija potvrditi ili zanijekati da ima uranijski program.

Harrison piše da je Pyongyang suočen s velikim tehničkim poteškoćama te da samo nastoji proizvesti niskoobogaćeni uran kao izvor energije.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je u petak kako su Harrisonove tvrdnje pogrešne.

"Dobili smo jasne dokaze prije više od dvije i pol godine da ona (Sjeverna Koreja) slijedi tajni program da obogati uran i procijenili da Sjeverna Koreja ide za obogaćivanjem urana kao alternativnim putom prema nuklearnom oružju", rekao je Ereli novinarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙