FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4. 30 sati

ZAGREB, 12. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajaiz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 12. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4.30 sati.

ZAGREB - Hrvatski vozač kamiona Damir Mikulić u nedjelju stiže u Hrvatsku, nakon što je dva mjeseca proveo u američkom zatvoru u Iraku, rekao je u subotu Vinko Ljubičić voditelj radne skupine Ministarstva vanjskih poslova za događaje u Iraku. Mikulić je pušten iz zatvora, a da to nitko nije znao, no vidio ga je i i prepoznao kolega iz SiCG Dean Gvozdanović i prebacio ga do turske granice. Hrvatski je vozač iz Iraka u Tursku prešao u petak oko 10.30 sati i javio se svojim roditeljima. Damir Mikulić će prespavati u glavnom gradu Turske, iz kojeg će ujutro krenuti za Istanbul, a potom za Zagreb.

PIRAN/LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u subotu da Hrvatska nije glavni slovenski problem jer će Ljubljana sljedeće godine biti najviše angažirana na poslovima predsjedavanja Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS). "Hrvatska nije glavni problem Slovenije", rekao je Rupel u razgovoru za glavni dnevnik državne televizije, zamoljen da komentira "ponovni incident u Piranskom zaljevu" o kojemu su tijekom dana javljali slovenski elektronički mediji i tiskovna afgancija STA. Rupel je sugerirao da će za bilateralne odnose sa državama zapadnog Balkana Slovenija iduće godine imati malo vremena, ali da će njena politika u okviru OESS-a biti lokalno obojena i usmjerena na stabilizaciju u regiji, a isto tako na jaču međunarodnu profilaciju Slovenije i njen identitet u međunarodnim odnosima.

MOSKVA - Stručnjak ruskog ministarstva zdravstva doveo je u subotu u pitanje dijagnozu liječnika cijenjene bečke privatne klinike Rudolfinerhaus koji su nakon pretraga obavljenih na ukrajinskom predsjedničkom kandidatu Viktoru Juščenku ustanovili kako "nema nikakve dvojbe da je bolest uzrokovana trovanjem dioksinom". "Dioksin je otrov koji ne djeluje odmah, već ima kumulativno djelovanje, što znači da se posljedice razvijaju godinama, katkad i desecima godina, iz čega se može zaključiti da samo jedanput primljena jedna doza dioksina nije mogla uzrokovati tako brzo trovanje", rekao je u subotu za moskovski radio Echo voditelj Centra za toksikologiju pri ruskom ministarstvu zdravstva Jurij Ostapenko. "Istina je da se prvi znaci trovanja dioksinom manifestiraju ožiljcima na koži i podbuhlošću, no riječ je o vrlo karakterističnim ožiljcima", rekao je Ostapenko izrazivši sumnju u dijagnozu austrijskih liječnika prema kojoj je dioksin u organizam Viktora Juščenka unesen oralnim putem.

LISABON - Portugalski premijer Pedro Santana Lopes objavio je u subotu navečer da je zajedno sa svim ministrima u vladi podnio ostavku predsjedniku države Jorgeu Sampaiu. Do kolektivne ostavke vlade došlo je dan nakon što je Sampaio raspustio parlament i raspisao opće izbore 20. veljače. Obrazložio je to činjenicom da nestabilnost postojeće vlade prijeti Portugalu i njegovim institucijama. Kratka vladavina Santane Lopesa, koji je na premijersku dužnost došao s položaja lisabonskog gradonačelnika i drugog čovjeka u socijaldemokratskoj stranci, bila je obilježena ostavkama nekolicine ministara, padom popularnosti u anketama, padom kreditnog rejtinga Portugala i optužbama za stvaranje političkog pritiska na medije.

WASHINGTON - Kandidat američkog predsjednika Georgea Busha za ministra domovinske sigurnosti iznenada je odustao od nominacije, navodeći kao razlog da je dadilja koju je unajmio možda bila ilegalni imigrant u Sjedinjenim Državama. Bernard Kerik je u pismu predsjedniku Bushu u petak navečer napisao da je otkrio informaciju koja dovodi u pitanje imigracijski status osobe koja je radila za njegovu obitelj kao dadilja i kućanica. Kao ministar domovinske sigurnosti on bi nadgledao i agenciju koja se bavi provedbom zakona o imigraciji. U pismu objavljenom u subotu Kerik piše kako je shvatio da za dadilju nije platio poreze dok je radila za njegovu obitelj. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je da će Bush poštivati Kerikovu odluku i potražiti novog kandidata za ministra domovinske sigurnosti u svom drugom predsjedničkom mandatu.

MILANO/VENECIJA - Donedavni predsjednik Europske komisije Romano Prodi, u subotu se, uz potporu svih šefova talijanske ljevice, vratio na talijansku političku scenu, koristeći priliku da na skupu u Milanu napadne politiku što je vodi premijer Silvio Berlusconi. Gotovo istodobno aktualni se premijer Berlusconi na skupu svoje stranke Forza Italija u Veneciji "obrušio" na ljevicu izjavivši da "ona nije u stanju vladati Italijom". Prodi je u Milanu pred oko 10.000 okupljenih simpatizera izjavio da Berlusconijeva politika ne poznaje nikakve vrijednosti te da "način na koji vodi talijansku politiku nije moralan". Prodi je pobijedio Berlusconija na parlamentarnim izborima 1996. te je na mjestu premijera bio gotovo dvije i pol godine prije nego što je preuzeo dužnost predsjednika Europske komisije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙