FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 11. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Na godišnjoj konferenciji Udruge američkih turoperatora (USTOA) održanoj od 6. do 8. prosinca u Hollywoodu na Floridi nastupila je i Hrvatska predstavivši svoju turističku ponudu. USTOA je važna udruga koja okuplja preko 800 članova, godišnje ima više od 10 milijuna putnika i ostvari 8 milijardi dolara prihoda. Njezini članovi su poznati američki i svjetski turoperatori koji u svojim brošurama objavljuju programe najpoznatijih američkih i svjetskih turističkih destinacija. Hrvatsku turističku ponudu turoperatorima i specijaliziranim turističkim novinarima predstavili su direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić i voditeljica ureda HTZ-a u New Yorku Nena Komarica. Na susretima s 20 najvažnijih turoperatora koji prodaju europske destinacije oni su nastojali uvrstiti Hrvatsku u njihove programe za 2005. Pokazana je velika potražnja za Hrvatskom i 2005. bi trebala biti jako uspješna na američkom tržištu, rekla je Komarica za Hinu.

BANJA LUKA - General Vojske Republike Srpske (RS) Vinko Pandurević koji je pred Haaškim sudom optužen za ratne zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini stupio je u kontakt s vlastima RS u svezi postizanja sporazuma o dragovoljnoj predaji, objavila je radio-televizija RS u petak navečer. U toj vijesti televizija navodi, pozivajući se na agenciju Tanjug, da će general Pandurević u utorak biti izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu. Tu informaciju još nije službeno potvrdio MUP RS. Nije poznato gdje se u ovome trenutku nalazi general Pandurević.

LISABON - Portugalski predsjednik Jorge Sampaio raspustio je u petak parlament i zakazao prijevremene izbore za 20. veljače sljedeće godine na kojima bi vladajući socijaldemokrati mogli izgubiti vlast. Manje od pet mjeseci nakon što je Pedro Santana Lopes postao premijer, njegova stranka u istraživanjima javnog mišljenja znatno zaostaje za oporbenim socijalistima. Nestabilnost koalicijske vlade Santane Lopesa "prijetila je da će se nastaviti, uz ozbiljnu štetu za institucije i zemlju koja više ne može gubiti vrijeme ni odgađati reforme", rekao je predsjednik.

WASHINGTON - Amerikanci su oštro podijeljeni u mišljenju o tome kako se predsjednik George W. Bush bavi problemom Iraka, a opada njihova vjera da će u toj zemlji biti uspostavljena stabilna i demokratska vlast, utvrdilo je istraživanje javnoga mišljenja američke novinske agencije Associated Press objavljeno u petak. Manje od polovice, njih 47 posto, misli da je vjerojatno da će Irak biti u stanju uspostaviti stabilnu vladu, dok njih 51 posto misli da to nije vjerojatno, pokazalo je istraživanje koje je za AP provela organizacija Ipsos. U anketi provedenoj od 6. do 8. prosinca, 48 posto ispitanika je reklo kako odobravaju način na koji predsjednik Bush vodi iračku operaciju, dok je 50 posto ne odobrava.

WASHINGTON/NEW YORK - Dan nakon što je američki veleposlanik John Danforth izrazio punu potporu SAD-a glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Kofiju Annanu čiju je ostavku tražio američki senator, UN je pozdravio tu potporu. Danforth je u četvrtak, rekavši da govori u ime administracije predsjednika Georgea W. Busha, izrazio američko povjerenje Annanu i rekao da on treba ostati na čelu UN-a. Glasnogovornik UN-a Fred Eckhard je u petak napomenuo novinarima da je Danforth ukazao da govori u ime State Departmenta i Bijele kuće. "Mi to vidimo kao službeni izraz politike američke vlade", rekao je on. Norm Coleman, američki senator koji vodi kongresnu istragu oko korupcije u UN-ovom programu nafta-za-hranu u Iraku, prošlog je tjedna zatražio Annanovu ostavku jer nije nadzirao program i rekao da s njim na čelu UN-a svijet neće doznati pune razmjere korupcije.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su preuveličale prijetnju koju predstavlja nuklearni program Sjeverne Koreje kao što su manipulirale obavještajnim podacima o oružju masovnog uništavanja u Iraku, ustvrdio je u časopisu Foreign Affairs američki stručnjak za vanjsku politiku Selig Harrison. "Oslanjajući se na nepotpune podatke, Bushova administracija je predstavila najgori scenarij kao neospornu istinu i izobličila svoje obavještajne podatke o Sjevernoj Koreji (kako je učinila i u Iraku), ozbiljno preuveličavajući opasnost da Pyongyuang tajno izrađuje nuklearno oružje na bazi urana", rekao je Harrison u izdanju časopisa za siječanj i veljaču, objavljenom u petak. Harrison je direktor Azijskog programa u Centru za međunarodnu politiku iz Washingtona i predsjeda njegovom Radnom skupinom za američku politiku prema Koreji. Glasnogovornik State Departmenta rekao je u petak kako su Harrisonove tvrdnje pogrešne.

CARACAS - Venecuelanski vojni zrakoplov srušio se u petak u gorju zapadno od Caracasa, a poginulo je svih 16 putnika i članova posade, među njima i neki visoki časnici, službeno je objavljeno. "U zrakoplovu je bilo 16 osoba. Udario je u planinu", rekao je pukovnik Antonio Rivero. Među putnicima u zrakoplovu "Skytruck" bila su devetorica časnika, glavni inspektor nacionalne garde i sedmorica civila. Zrakoplov nacionalne garde letio je iz južnoga grada Puerta Ayacuchoa prema vojnom aerodromu La Carlotta u glavnome gradu Caracasu. Predstavnici vlasti kažu da još ne znaju uzrok nesreće, ali da teški oblaci ometaju spasilačke službe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙