FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ultrazvuk u trudnoći ne šteti plodu

LONDON, 2. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Ultrazvučni pregledi tijekomtrudnoće ne štete nerođenom djetetu, ne ograničavaju mu rast ni razvoju ranoj životnoj dobi, kaže se u najnovijem istraživanju australskihznanstvenika.
LONDON, 2. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Ultrazvučni pregledi tijekom trudnoće ne štete nerođenom djetetu, ne ograničavaju mu rast ni razvoj u ranoj životnoj dobi, kaže se u najnovijem istraživanju australskih znanstvenika.

Ultrazvučni pregled je neinvazivni postupak koji se rutinski obavlja u trudnoći kako bi se procijenila veličina, rast, zdravlje i dob fetusa.

Prijašnja su istraživanja ukazivala na mogućnost da višestruki pregledi ultrazvukom mogu utjecati na djetetov rast i odrediti da bude dešnjak, ali profesor John Newnham iz bolnice Kralja Edwarda u Subiacu kaže da djeca rastu i razvijaju se normalno.

"Izlaganje višestrukim pregledima ultrazvukom nakon 18. tjedna trudnoće može se dovesti u vezu s neznatnim smanjenjem rasta fetusa, ali se rast i razvoj takve djece poslije izjednačava s onim u djece koja su bila izložena samo jednom prenatalnom ultrazvučnom pregledu", stoji u njegovom istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet.

Newnham je sa suradnicima proučavao razvoj oko 2700 djece, od kojih je polovica bila izložena višestrukim ultrazvučnim pregledima u majčinom trbuhu. Nijedno dijete nije imalo urođenih nedostataka.

Jedna i druga djeca već su na kraju prve godine života bila sličnog rasta, a do osme godine, do kad se radilo istraživanje, između pripadnika dviju skupina nije bilo nikakve razlike u govoru, izričaju, ponašanju, ni u rezultatima neuroloških testova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙