FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 10. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 10. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati:

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon pozvao je u petak oporbenu laburističku stranku na početak razgovora o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva, čime bi se izbjeglo prijevremene izbore i pripremilo povlačenje iz Gaze. Sharon je to ponudio laburističkom vođi Shimonu Peresu, svojem starom ideološkom suparniku, nakon što mu je središnji odbor njegove stranke Likud dao zeleno svjetlo za sastavljanje vlade s oporbenom laburističkom strankom. Bio je to snažan udarac pristašama čvrste Likudove struje koji se protive povlačenju iz pojasa Gaze i koji su pokušali spriječiti partnerstvo laburista koji se zauzimaju za povlačenje. Očekuje se da će koalicijski razgovori početi u subotu nakon pristanka laburističkoga vodstva. "Za stvaranje vlade trebat će nam deset dana do dva tjedna", rekao je Sharon. Sharonu su laburisti potrebni kako bi mu pomogli u obnovi parlamentarne većine i provedbi plana evakuacije 21 židovskog naselja u pojasu Gaze i četiri od 120 na Zapadnoj obali.

RAMALLAH

Palestinci se nadaju da će s budućom vladom Ariela Sharona, u koju bi trebali ući i laburisti, obnoviti mirovni proces, rekao je u petak palestinski ministar zadužen za pregovore s Izraelom Saeb Erakat. "Nadamo se da će osnivanje nove izraelske vlade dovesti do obnove mirovnog procesa što će dovesti do završetka izraelske okupacije koja traje od 1967.", izjavio je Erakat, prenosi AFP.

PEKING

U eksploziji plina u rudniku ugljena u kineskoj pokrajini Shanxi poginula su 28 rudara i petorica pripadnika spasilačke službe, a riječ je o posljednjoj u nizu rudarskih nesreća u sjevernoj Kini ove godine, priopćila je kineska vlada. Najmanje 71 rudar nalazio se u podzemlju kad se u četvrtak u rudniku Daxian Sankeng, nedaleko Yangquana, dogodila nesreća, priopćeno je na vladinim internet stranicama. U izvješću se ne kaže kako su poginuli pripadnici spasilačke službe, ali kod takvih nesreća često je stvaranje džepova otrovnog plina u rudniku, kao i ponovljene eksplozije. Kineski rudnici, koji su glavni izvor energije za sedmo po veličini svjetsko gospodarstvo, postali su zloglasni nakon niza tragičnih nesreća ove godine. Prošlog mjeseca u eksploziji plina u ugljenokopu u susjednoj pokrajini poginulo je 166 osoba.

MANILA

Broj mrtvih i nestalih nakon dviju oluja koje su prošloga tjedna pogodile Filipine popeo se na 1600 osoba, objavila je u petak filipinska vlada. Ured za civilnu zaštitu naveo je da su 842 osobe poginule, a 751 smatra se nestalom nakon tropske oluje Winnie i tajfuna Namadola koji su poharali sjeveroistočni dio otoka Luzon. Većina žrtava stradala je tijekom oluje Winnie koja je izazvala klizanje terena i poplave prije dvanaest dana u gradovima Real, Infanta i General Nakar. Katastrofa je uzrokovala velike materijalne štete koje se procjenjuju na 55 milijuna dolara. Više od 432.000 ljudi su ostale bez doma, a potpuno je uništeno 8500 kuća. Spasilačke službe još raščišćavaju ruševine u potrazi za preživjelima nakon što su u četvrtak ispod ruševina zgrade u Realu pronađene četiri osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙