FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenija mijenja odnos prema Hrvatskoj

LJUBLJANA,9. prosinca(Hina) - U novoj slovenskoj vladi koju vodi JanezJanša ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel vodit će realnudiplomaciju prema Hrvatskoj, komentar je mariborskog lista "Večer" naRupelovu izjavu da će Slovenija podržati što brži početak pregovoraEuropske unije s Hrvatskom.
LJUBLJANA,9. prosinca(Hina) - U novoj slovenskoj vladi koju vodi Janez Janša ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel vodit će realnu diplomaciju prema Hrvatskoj, komentar je mariborskog lista "Večer" na Rupelovu izjavu da će Slovenija podržati što brži početak pregovora Europske unije s Hrvatskom.

"Rupel je po četvrti put preuzeo mjesto ministra vanjskih poslova, a odnosi s Hrvatskom i Rupel na tom mjestu očito su svojevrsna konstanta slovenske diplomacije", iznosi u komentaru Boris Jaušovec koji podsjeća na ranije izjave Rupela i bivšeg premijera Antona Ropa kako Hrvatska za Sloveniju ne može biti prioritetno pitanje i da će se potpora hrvatskom putu u EU uvjetovati bilateralnim pitanjima ili suspendirati.

"Prije nekoliko godina Rupel je gotovo prijetio Hrvatskoj, tvrdeći da predstavlja crnu rupu južno od slovenske schengenske granice. Takav mu odnos Hrvati još nisu oprostili iako se nadaju da će sada djelovati na drukčiji način", navodi Jaušovec.

U međuvremenu se je naime dogodilo više stvari relevantnih za promjenu odnosa prema Hrvatskoj - Slovenija je ušla u Europsku uniju, a onda je došlo do incidenta s Janezom Podobnikom na Plovaniji. Spomenuti je incident u Sloveniji bio popraćen koncertom uvreda i porukom da Slovenija više neće "bezuvjetno" podržavati Hrvatsku na njenom putu u euroatlantske integracije, piše Jaušovec i dodaje da je Javier Solana nakon toga upozorio i Ljubljanu i Zagreb "da susjedne države koje žele biti u Europi ne smiju svoje teškoće sređivati na konfliktan način", podsjeća "Večer". Slovenija je, navodi autor komentara, kao izgovor navela da se radilo o osjetljivom predizbornom razdoblju, ali je Solanina poruka ipak djelovala.

"Sada je sve to iza nas, pa Rupel mora u trokutu između Ljubljane, Bruxellesa i Zagreba voditi realnu diplomaciju", navodi list. Rupel se tako, navodi komentator, u srijedu nije mogao vratiti na "isključujuću retoriku svog prethodnika Vajgla ili na svoju vlastitu nekadašnju retoriku" iako je izjavu o potpori Hrvatskoj davao u vrijeme kad se u Piranskom zaljevu dogodio novi incident, navodi Jaušovec.

"Članica Europske unije i NATO saveza mora biti odgovorna, a na raspolaganju ima mnogo sofisticiranija sredstva za postizanje svojih ciljeva, ako bi ih već tražila, od pukih prijetnji i ignoriranja", pojašnjava "Večer" novi način koji je sugerirao Rupelov prvi nastup od povratka na ministarski položaj.

"Je li Rupelova odlučnost u potpori ulasku Hrvatske u EU iskrena ili nije, to mogu analizirati psihijatri i protiv toga mogu protestirati nacionalisti, ali službeno se računa ono što je Rupel izjavio", navodi "Večerov" komentator.

Novi stil mogao bi bii dokaz da se je i u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova uselio duh diplomatske realističnosti i da izjave ne treba davati u stanju povišene temperature.

A što se tiče rješavanja bilateralnih pitanja u okviru hrvatske prilagodbe europskim standardima, ocjenjuje komentator, Ljubljana se učila tom procesu od Italije i Austrije, a riječ je o umijeću kojim bi Rupel s obzirom na svoje diplomatsko iskustvo morao već dobro vladati. Radi se naime o "umijeću mogućega", zaključuje se u komentaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙