FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PREDSJEDANJE EU-OM MOGLO BI POMOĆI SLOVENIJI U ODNOSIMA S HRVATSKOM

LJUBLJANA,18. studenog(Hina) - Uključivanje Slovenije u prvu "trojku"koja će od početka 2007. godine po novom europskom ustavu timskipredsjedavati Europskom unijom laskava je ponuda, a mogla bi biti iprednost u odnosima s Hrvatskom koja će tada kucati na vrata EU-a, sobzirom na otvorena pitanja koja postoje u odnosima dviju država,procjena je koju u komentaru od četvrtka daje mariborski list"Večer".
LJUBLJANA,18. studenog(Hina) - Uključivanje Slovenije u prvu "trojku" koja će od početka 2007. godine po novom europskom ustavu timski predsjedavati Europskom unijom laskava je ponuda, a mogla bi biti i prednost u odnosima s Hrvatskom koja će tada kucati na vrata EU-a, s obzirom na otvorena pitanja koja postoje u odnosima dviju država, procjena je koju u komentaru od četvrtka daje mariborski list "Večer".

Slovenski parlament prihvatio je u srijedu prijedlog Nizozemske da Slovenija 2007. uz Njemačku i Portugal bude u prvoj trojci koja će godinu i pol dana timski predsjedavati EU-om, uz očekivanje da će Slovenija svoje šestomjesečno samostalno predsjedavanje preuzeti na početku 2008. godine.

"Prema raspoloživim informacijama, Nizozemska je izabrala Sloveniju zbog ocjene da je za tako važnu zadaću najsposobnija među 10 novih članica EU-a. To je laskava ponuda koja istovremeno otvara mnoge dileme kojih su naši političari svjesni, pa je zbog toga i bilo toliko zbunjenosti i nesigurnosti", navodi u komentaru mariborski "Večer". Komentator dodaje kako je dojam da je nizozemski prijedlog slovenske političare zatekao, među ostalim i zbog zahtjevnih kadrovskih i materijalnih resursa koje će predsjedavanje EU-om zahtijevati.

"Predsjedavanje u okviru prve trojke moglo bi donijeti i neke pragmatične prednosti. U tom će se razdoblju broj članica Europske unije povećati za najmanje dvije države, a na europska će vrata nestrpljivo kucati Turska i naša južna susjeda Hrvatska s kojom imamo još mnogo otvorenih pitanja", zaključuje komentar u slovenskom listu "Večer" Zoran Potič.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙