FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "SUDBINSKE VEZE" HRVATSKE I SRPSKE POLITIKE

LJUBLJANA,17. studenoga(Hina) - Srpska i hrvatska politika uvijek subile sudbinski povezane, pa i onda kad su za njene interese i ciljevekrvarili pripadnici njihovih naroda, napominje se u komentaruljubljanskog Dela od srijede na posjet predsjednika hrvatske vlade IveSanadera Beogradu.
LJUBLJANA,17. studenoga(Hina) - Srpska i hrvatska politika uvijek su bile sudbinski povezane, pa i onda kad su za njene interese i ciljeve krvarili pripadnici njihovih naroda, napominje se u komentaru ljubljanskog Dela od srijede na posjet predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera Beogradu.

"Sanaderov posjet Beogradu postavlja hrvatsko-srpske odnose na nove, europske temelje, pomaže zacjeljivanju otvorenih poratnih rana i dokidanju iluzija o vraćanju u navodna zlatna vremena nekadašnje zajedničke federacije", ocjenjuje u komentator Peter Potočnik. Slovenski komentator pojašnjava da takva nostalgija prema "zlatnim vremenima" bivše Jugoslavije zbog općih društvenih prilika postoji samo u današnjoj Srbiji. To je međutim refleks sjećanja na emocije koji su kod Srba prevladavali u vrijeme kad je Jugoslavija već bila pretvorena u Srboslaviju, odnosno pred sam raspad nekadašnje federacije, tumači Potočnik.

I kod Srba i kod Hrvata danas ipak prevladava spoznaja da je "rastava" nekadašnjih republika bivše Jugoslavije bila nužnost kako bi došlo do ponovnog ujedinjavanja Europskoj uniji, ali i to da je sve moglo biti izvedeno na miran način, navodi komentator, te dodaje da je Sanaderov posjet Beogradu potvrda takve teze.

Sanaderov posjet Beogradu koji se u Srbiji tretira kao "najvažniji međunarodni događaj srpske politike i diplomacije u ovoj godini" isto tako ukazuje i na dugogodišnji specifični odnos Srba i Hrvata, ocjenjuje Potočnik. "Srpska i hrvatska politika uvijek su bile sudbonosno povezane, pa i onda kad su za njene interese i ciljeve krvarili pripadnici njihovih naroda", navodi Potočnik podsjećajući na poznatu tezu o međusobnom jačanju srpskog i hrvatskog nacionalizma "po načelu spojenih posuda" u vrijeme pred raspad Jugoslavije i nakon dolaska višestranačja i demokratskih promjena potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Potočnik se u komentaru osvrće i na izjavu direktora Radiotelevizije Srbije Aleksandra Tijanića o Slovencima kao navodnom "zajedničkom neprijatelju Hrvata i Srba", kako se prenosi Tijanićeva izjava u Stankovićevoj emisiji "Nedjeljom u dva".

"Tijanić je ožigosao Slovence kao navodne zajedničke neprijatelje i Srba i Hrvata. Neprijatelje Hrvata zbog Piranskog zaljeva i drugih neriješenih pitanja u međususjedskim odnosima, a Srba jer je slovenski kapital postao glavni kupac srbijanske poduzetničke imovine, što izaziva zavist, osobito među srpskim nacionalistima, pa i onima koji se smatraju braniteljima mirnog sređivanja najrazličitijih sporova. Put do Europske unije, koja je za Srbe i Crnogorce mnogo udaljeniji cilj nego za Hrvate, ne vodi preko savezništava na štetu trećih. To je konačno dokazao i Sanaderov posjet Beogradu", navodi Potočnik.

Srpski političari, ali i birači, dodaje komentator, spremni su preko noći "bez obzira na to tko je kriv" zaboraviti na muke kroz koje su prošli i obnoviti nekadašnje normalne odnose ili zaključivati nova savezništva na štetu trećega, a to dobro ilustrira mentalitet srpske politike i naroda, navodi Potočnik, dodajući da je Tijanić kao nekadašnji savjetnik Vojislava Koštunice svojom izjavom za hrvatsku televiziju sugerirao upravo takvu pogrešnu tezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙