FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: IMENOVANJE FINIJA SNAŽNO ĆE DJELOVATI NA TALIJANSKU POLITIKU PREMA RH I SLOVENIJI

LJUBLJANA,13. studenoga(Hina) - Vjerojatno imenovanje dosadašnjegpotpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija za talijanskogministra vanjskih poslova snažno će djelovati na talijansku vanjskupolitiku prema Sloveniji i Hrvatskoj, ocjene su koje u subotu iznosislovenski list "Primorske novice".
LJUBLJANA,13. studenoga(Hina) - Vjerojatno imenovanje dosadašnjeg potpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija za talijanskog ministra vanjskih poslova snažno će djelovati na talijansku vanjsku politiku prema Sloveniji i Hrvatskoj, ocjene su koje u subotu iznosi slovenski list "Primorske novice".

Kako u komentaru navodi taj dnevni list iz Kopra, Fini se kao predsjednik stranke Alleanza nazionale koja sudjeluje u vladi premijera Silvija Berlusconija još nije u potpunosti odrekao fašističkog nasljeđa te stranke nego je napravio "samo pola koraka".

Nedavno je posjetio Afganistan u pratnji parlamentarca iz Trsta Roberta Menie, poznatog po izjavama protiv Hrvata i Slovenaca.

"To je velik korak za Finija. Vidjet ćemo hoće li to (Finijevo imenovanje) biti i velik korak za Italiju", rekao je za koparski list zastupnik Slovenije u Europskom parlamentu i donedavni predsjednik slovenskog parlamenta Borut Pahor.

List piše da u Sloveniji još uvijek živi sjećanje na Finijev čin s početka devedesetih godina kad je "sa svojim tršćanskim kamaradima" u Tršćanskom zaljevu puštao boce s porukama da će se Italija vratiti u Istru i Dalmaciju.

"Osim toga, Fini se nikad nije distancirao od izjava tršćanskih istomišljenika koji i danas tvrde da Slovenija ne ispunjava uvjete za članstvo u Europskoj uniji i čini se da je u svojem distanciranju od fašističkog nasljeđa napravio samo pola koraka. Jedan dio Finija još ostaje u sjeni i ta njegova sjena je sjena cijele talijanske desnice. Ta bi sjena u slučaju njegova imenovanja za ministra vanjskih poslova mogla snažno utjecati na talijansku vanjsku politiku, osobito na odnose sa Slovenijom i Hrvatskom", piše u komentaru Robert Škrlj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙