FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: POHVALE MEĐUNARODNE ZAJEDNICE SANADERU

LJUBJANA,16. studenoga(Hina) - Sanader je i prije polaska u službeniposjet Beogradu od međunarodne zajednice nagrađen pohvalom, primjećujese u komentaru mariborskog dnevnika "Večer" od utorka uz ocjenu dapoboljšanjem odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom hrvatska vlada želipokazati privrženost načelima regionalne suradnje u vrijeme kadočekuje skori početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji.
LJUBJANA,16. studenoga(Hina) - Sanader je i prije polaska u službeni posjet Beogradu od međunarodne zajednice nagrađen pohvalom, primjećuje se u komentaru mariborskog dnevnika "Večer" od utorka uz ocjenu da poboljšanjem odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom hrvatska vlada želi pokazati privrženost načelima regionalne suradnje u vrijeme kad očekuje skori početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

"Sanader je još prije odlaska u Beograd pokupio glavnu nagradu tog putovanja, a to je pohvala međunarodne zajednice. Posebno je Europska unija u tom koraku prepoznala napredak Hrvatske u normalizaciji odnosa sa susjednim Srbima s kojima je Hrvatska bila u ratu još prije devet godina. Poznato je da Hrvatska očekuje poziv na pregovore o ulasku u EU, a u vrijeme kad se gomilaju problemi u unutarnjoj politici, očito je hrvatska vlada svijetu željela pokazati makar odlučnost u vanjskoj politici", piše Bojan Bauman u komentaru lista.

To je, kako piše "Večer", bila i glavna poruka Sanaderova posjeta jer je, navodi komentator, rane potrebno zacjeljivati ma kako duboke bile. "Onako kako su političke vrhuške svojedobno najrevnije raspirivale netoleranciju među narodima (a osobito Beograd na čelu s Miloševićem), tako su sada opet političari na redu da naprave najvažnije poteze u normalizaciji odnosa među susjedima", piše slovenski dnevnik "Večer".

"Normalizacija prilika u regiji može samo koristiti, a Slovenija se je za to zauzimala i u vrijeme najtežih međunacionalnih trenja - a sa idejom o konfederalnom uređenju SFRJ praktično i pred sam raspad bivše zajedničke države", navodi slovenski list.

Komentator spominje i "slučaj Gurović", što navodi kao ilustraciju tvrdnje da je "antipatija između Srba i Hrvata dubljih korijena" i da su "složenost i iracionalnost u odnosima Srba i Hrvata obilježja koja su prisutna već više naraštaja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙