FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 8. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 8. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

DUBLIN

Irska je Hrvatskoj i Južnoafričkoj Republici u srijedu dodijelila status "sigurnih zemalja", čime je ukinula gotovo automatsku dodjelu izbjegličkog statusa državljanima tih zemalja. Ministar pravosuđa Michael McDowell izjavio je da će tražitelji azila iz Hrvatske i Južoafričke Republike od četvrtka morati dokazati utemeljenost njihova zahtjeva. Irska "sigurnim" drži zemlje koje ispunjavaju sljedeće uvjete: ratifikacija međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, demokratski politički sustav, neovisnost sudstva i pravna država. Irska je lani zemljama na koje se proširila Europska unija, kao i Rumunjskoj i Bugarskoj, kandidatima za članstvo, dodijelila status "sigurnih zemalja".

ZAGREB

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana razgovarao je u srijedu sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem o državnoj zajednici Srbije i Crne Gore i bilateralnim odnosima SCG i EZU, priopćeno je iz Bruxellesa. Solana je tijekom razgovora ponovio da EU i dalje podržava državnu zajednicu dviju republika. On je naglasio potrebu da čelnici Srbije i Crne Gore nastave surađivati kako bi se postigao napredak na putu ka EU. Solana je rekao da bi Europska komisija mogla do početka 2005. godine izraditi studiju o provedivosti za SCG, ali da bi Beograd i Podgorica morali pojačati napore na reformama institucija kako bi se ojačala vladavina prava.

BRUXELLES

Sjedinjene Države još nisu zauzele stajalište o proširenju Vijeća sigurnosti u sklopu reforme UN-a, izvijestio je u srijedu u Bruxellesu američki državni tajnik Colin Powell. "Još nismo donijeli odluku o tom pitanju", kazao je Powell osvrćući se na prijedlog koji je u utorak iznio Međunarodni stručni odbor da se Vijeće sigurnosti proširi s 15 na 24 člana. Istaknuo je da će Washington pričekati kako bi "proučio izvješće" stručnog odbora koje predlaže 101 mjeru za prilagodbu UN-a 21. stoljeću.

WASHINGTON

Američki Kongres usvojio je u srijedu reformu obavještajnih službi kako bi ih učinio sposobnijim da se suoče s terorizmom kao najvećim sigurnosnim izazovom Sjedinjenih Država u novom stoljeću. Zakon sada ide predsjedniku Georgeu W. Bushu koji je obećao da će ga potpisati. Novim zakonom se uspostavlja mjesto nacionalnog obavještajnog direktora koji će nadgledati rad 15 američkih obavještajnih službi. Njime se također stvara novi protuteroristički centar koji će planirati i pomagati u nadzoru protuterorističkih operacija. Nova obavještajna organizacija i druge mjere trebali bi omogućiti bolji zajednički rad i koordinaciju američkih obavještajnih službi i zaštititi Ameriku od napada poput terorističkog udara u kojem je 11. rujna 2001. u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji poginulo skoro 3.000 Amerikanaca. Zakon se temelji na ključnim preporukama američkog Povjerenstva koje je istraživalo terorističke napade 11. rujna i izvijestilo u srpnju ove godine da je neusklađenost i nekoordiniranost u radu 15 obavještajnih agencija pridonijelo da američke vlasti ne otkriju i ne spriječe napade. Zakon predstavlja najveću modernizaciju američke obavještajne zajednice u posljednjih 50 godina od osnivanja CIA-e nakon Drugog svjetskog rata radi Hladnoga rata i drugu veliku reformu američkih vlasti nakon terorističkih napada 11. rujna 2001.

WASHINGTON

Sjedinjene Države će spriječiti ulazak u SAD bjeloruskim dužnosnicima povezanim s izbornim prijevarama i drugim kršenjima ljudskih prava, objavio je u srijedu State Department. Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli rekao je u priopćenju da je taj potez usklađen s nedavnom sličnom odlukom Europske unije da ograniči izdavanje viza bjeloruskim dužnosnicima upletenim u izborne prijevare i kršenja ljudskih prava. "Mi i Europska unija opetovano smo izražavali zabrinutost zbog propusta bjeloruskih vlasti da udovolje međunarodnim obvezama prema demokraciji i ljudskim pravima kao što se najskorije pokazalo u manjkavom referendumu i parlamentarnim izborima 17. listopada te u njihovoj pretjeranoj reakciji na mirne prosvjede nakon tih izbora", rekao je Ereli. Sjedinjene Države pozivaju bjeloruske vlasti da promijene sadašnju politiku i poštuju svoje međunarodne obveze u zaštiti demokratskih prava svojih građana, rekao je Ereli.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su pojačale napad na Međunarodni kazneni sud (ICC) dok su njezini vojnici istodobno suočeni s optužbama za zlostavljanje zatočenika od Iraka do Guantanama, rekla je u srijedu američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW). Američki Kongres prihvatio je u ponedjeljak kao dio zakona o proračunu za 2005. amandman kongresnika Georgea Nethercutta kojim se ukida gospodarska pomoć zemljama koje odbijaju dati imunitet američkim građanima pred ICC-om. Istodobno dok administracija predsjednika Busha traži da se Sjedinjene Države stavi iznad međunarodnog prava nastavljaju se ozbiljne optužbe da su američki vojnici zlostavljali zatvorenike od Iraka do zatvora Guantanamo Bay na Kubi, priopćio je HRW. "Pod tim uvjetima američki saveznici još teže mogu prihvatiti napor SAD-a da dobije imunitet za svoje građane", rekao je HRW.

WASHINGTON

Četiri američka vojnika kažnjena su jer su na iračkim zatočenicima neovlašteno rabili pištolje tipa Taser za paraliziranje protivnika, priopćio je u srijedu Pentagon po završetku interne istrage o mučenju zatočenika. "Vojnicima su izrečene administrativne kazne zbog pretjerane uporabe sile, napose zbog neovlaštene uporabe Tasera", izvijestio je službeni predstavnik Pentagona Lawrence DiRita. "Četvorica vojnika premještena su na druge dužnosti, a dvojica su premještena u drugu postrojbu", dodao je istaknuvši da administrativne kazne mogu biti financijske naravi ili u obliku opomene. Nakon Abu Graiba američka je vojska privremeno riješila dužnosti jednog generala, 26 vojnika je predala vojnom sudu, kaznila je 46 vojnika i izrekla opomenu još 13, dodao je DiRita.

KIJEV

Trinaest rudara smatra se nestalima u eksploziji koja se u srijedu navečer dogodila u rudniku ugljena nedaleko od Donjecka (na istoku Ukrajine), priopćila je agencija Interfaks. Petnaest rudara uspjelo je izaći na površinu nakon eksplozije, najvjerojatnije metana, dodaju spasioci. U trenutku eksplozije u rudniku Južnodonbaskaja u gradu Ugljedar bilo je ukupno 28 rudara. Ukrajinski rudnici u koje se ulaže malo novca, a najčešće raspolažu zastarjelom opremom, među najpogubnijima su na svijetu - lani je u njima smrtno stradalo 250 rudara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙