FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 8. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da će Slovenija podržati što skoriji početak pregovora Hrvatske s EU o ulasku u članstvo. "Što se tiče Hrvatske, za sada smo se odlučili podržati početak pregovora Europske unije s Hrvatskom", rekao je Rupel na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o djelatnosti svog Ministarstva i summitu EU na kojemu će se 17. ovog mjeseca odlučivati o početku pregovora sa Turskom i Hrvatskom. "Slovenija je za to da se Hrvatskoj odredi što bliži datum za pregovore. Želimo da Hrvatska što prije uđe u proces prilagodbe europskim standardima - to će biti dobro i za nas", rekao je Rupel. On je dodao da će Slovenija za vrijeme pregovora Hrvatske i EU svoje "moguće rezerve" ostvarivati u konkretnim pregovorima i dogovorima s Hrvatskom.

MUENCHEN

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić i ravnatelj policije Ivica Franić sa suradnicima borave u srijedu i četvrtak u dvodnevnom radnom posjetu ministarstvu unutarnjih poslova Bavarske, priopćeno je iz MUP-a. Ministar Mlinarić i bavarski ministar unutarnjih poslova Guenther Beckstein ocijenili su danas da je suradnja dvaju ministarstava i policija iznimno dobra. Njemačka policija, a osobito bavarski MUP pružaju veliku pomoć u reformi hrvatske policije te njenom približavanju standardima Europske unije, stoji u priopćenju glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna. U MUP-u podsjećaju da je uz veliku financijsku potporu već održano više posjeta hrvatskih policajaca Bavarskoj, zajedničkih seminara i stručnih skupova namijenjenih osposobljavanju višeg i srednjeg policijskog menagementa, te projekata u primjeni strategije "Policija u zajednici".

DEN HAAG

Europska je unija priopćila u srijedu da će raditi na ukidanju embarga na oružje nametnutog Kini prije 15 godina, što je korak kojem se protive skupine za ljudska prava i SAD. "Europska unija je potvrdila svoju političku volju da nastavi raditi na ukidanju embarga. Kineska je strana pozdravila pozitivan signal", priopćile su Europska unija i Kina u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon summita EU-Kina u Nizozemskoj. Embargo na oružje, koji je bio u središtu summita u Den Haagu, nametnut je Pekingu nakon što je u krvi ugušio prodemokratski prosvjed na pekinškom trgu Tiananmen 1989. godine. "Kineska je strana pozdravila pozitivan signal i smatra ga korisnim za razvitak ukupnog strateškog partnerstva između Kine i EU-a", navodi se u zajedničkoj izjavi.

RIM

U Italiji se u srijedu procjenjuju učinci i daju političke ocjene snažne akcije više od 1200 pripadnika snaga sigurnosti, izvedene u utorak, protiv napuljske mafije "camorre" poslije okrutnog rata između mafijaških klanova za kontrolu tržišta droge. Uhićene su 53 osobe, a među njima i Ciro Di Lauro, sin bossa Paola, šefa jednog od klanova, sudionika unutarmafijaškog rata koji traje posljednjih tjedana i u studenome je izazvao smrt 24 osobe. Svi uhićeni su optuženi za mafijaško udruživanje, a neki i za počinjena ubojstva. "Operacijom je zadan teški udarac camorri u Secondiglianu( napuljska četvrt)", rekao je ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu, te je najavio da vlada ima dugoročni program za iskorjenjivanje mafije".

RIM

Suci milanskoga suda povući će se u četvrtak na vijećanje kako bi donijeli presudu protiv talijanskog premijera Silvija Berlusconija, jedinog optuženog u procesu SME, nazvanom tako po prehrambenoj tvrtki koja je trebala biti privatizirana. Tužiteljica Ilda Boccassini zatražila je osam godina zatvora za Berlusconija, optuženoga za korupciju, dok je obrana zatražila njegovo oslobađanje, jer čin za koji je optužen, nije počinjen. Završnom riječi Berlusconijevih odvjetnika Niccole Ghedine i Gaetana Pecorelle zaključena je prošlog petka rasprava na sudu u Milanu a suci se u četvrtak povlače na vijećanje, no to ne znači da će istoga dana izreći presudu. U svojoj zaključnoj riječi Berlusconijev odvjetnik Pecorella izrekao je sucima posebno upozorenje, koje je protumačeno i kao političko. "Uvjeren sam da ste vi (suci) prije svih svjesni da bi vaša presuda mogla izmijeniti povijest ove zemlje i da će utjecati na ugled Italije u svijetu", rekao je Pecorela.

BELFAST

Političko rješenje sjevernoirskoga spora, koje se činilo nadohvat ruke, u srijedu je ponovno izmaklo, ovaj put zbog zahtjeva da gerilci IRA-e podnesu fotografski dokaz da su uništili svoje oružje. Protestantski čelnici pod vodstvom 78-godišnjega svećenika Iana Paisleya traže da IRA preda dokaz o razoružanju, čime će pokazati "kajanje" za tri desetljeća sukoba. No Sinn Fein, IRA-ino političko krilo, kaže da je to neprihvatljivo poniženje za jednu od najstarijih gerilskih skupina u Europi koja se ponosi time što je Velika Britanija nije uspjela poraziti. Britanski i irski premijer Tony Blair i Bertie Ahern u srijedu popodne stižu u Belfast. Bilo je predviđeno da onamo odu objaviti sklapanje novoga sporazuma o obnovi lokalne samouprave utemeljene 1998. sporazumom od Velikoga petka. No dvojicu će premijera dočekati poznat prizor međusobnih osuda sukobljenih katoličkih i protestantskih stranaka. Vjeruje se da će Blair i Ahern ipak objaviti povjerljive prijedloge koji su bili na pragu prihvaćanja, a s nadom da će to biti dodatni pritisak na političare u Sjevernoj Irskoj kako bi se potrudili oko traženja rješenja.

SEUL

Sjedinjene Države i Južna Koreja u srijedu su se dogovorile oko nastavka pokušaja da do kraja ove godine počne neki oblik pregovora o nuklearnim programima Pjongjanga, objavila je novinska agencija Yonhap. Glavni američki izaslanik za Sjevernu Koreju Joseph DeTrani, koji se nalazi na turneji po Aziji, sastao se s južnokorejskim dužnosnicima i inzistirao na brzome nastavku pregovora u kojima sudjeluju SAD, dvije Koreje, Kina, Rusija i Japan. "Dvije su se strane dogovorile da će i dalje nagovarati Sjevernu Koreju na bilo kakav oblik sastanka šest strana prije kraja godine", prenosi Yonhap riječi Choa Taeyonga, glavnoga direktora posebnog tima u južnokorejskome ministarstvu vanjskih poslova zadužene za sjevernokorejski nuklearni problem, a s južnokorejskim je novinarima razgovarao o sastanku s DeTranijem.

ZAGREB

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov boravit će u petak u radnom posjetu Republici Hrvatskoj gdje će se sastati sa svojim hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom i drugim visokom hrvatskim dužnosnicima. Dvojica ministara razgovarat će o ukupnim bilateralnim odnosima, uključujući gospodarsku suradnju, o multilateralnoj suradnji, stanju u regiji, a razgovarat će i o svjetskim kriznim žarištima, doznaje se iz Ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova RH. Nakon sastanka predviđene su izjave za novinare. Posljednji put je jedan ruski ministar vanjskih poslova bio u posjetu Hrvatskoj 1998. Tada je tu dužnost obnašao Jevgenij Primakov.

RIM

Papa Ivan Pavao II. osudio je u srijedu atentate počinjene dan ranije u iračkom gradu Mosulu na crkvena sjedišta kršćanske manjine u toj zemlji. "U Mosulu su uništene armenska katolička crkva i kaldejska nadbiskupija", rekao je Papa na završetku molitve Angelusa pred hodočasnicima na Trgu Svetoga Petra i osudivši te napade. Papa je dodao da upućuje svoje molitve da irački narod konačno upozna pomirenje i mir. Papa je ponovo tijekom svečane mise održane u srijedu ujutro u Bazilici svetog Petra u Rimu u povodu 150. godišnjice proglašenja dogme o bezgrešnom začeću, povjerio Crkvu Gospi i molio Mariju za "mir i spas svih ljudi".

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u srijedu na odvojenim susretima vjerodajnice novog veleposlanika Grčke u Hrvatskoj Panayotisa Baizosa i nove turske veleposlanice Dicle Kopuz, priopćio je Ured Predsjednika. Predajući vjerodajnice veleposlanik Grčke rekao je kako su grčka vlada i narod sretni što svjedoče uspješnom putu Hrvatske prema njezinoj integraciji u Europi, te naglasio uvjerenje da će pregovori Hrvatske i EU biti obavljeni s uspjehom, stoji u priopćenju. Pozdravljajući novog veleposlanika Grčke, predsjednik Mesić istaknuo je mediteransku orijentaciju Hrvatske, te u tom smislu i zaštitu Mediterana od zagađenja, uništenja i zlouporabe. "Stoga se Hrvatska, kao ekološki osviještena zemlja, želi aktivnije uključiti u programe ekološke zaštite Mediterana", rekao je Mesić. Turska veleposlanica je također u srijedu predala vjerodajnice predsjedniku Mesiću i tom je prigodom izjavila da "Turska smatra Hrvatsku ključnim čimbenikom za uspostavu mira i stabilnosti u ovoj strateški važnoj regiji i cijeni važnu ulogu koju Hrvatska igra".

PARIZ

Vinogradari su prosvjedovali u srijedu u čitavoj Francuskoj zahtijevajući od vlade plan mjera kojim bi njihova struka izašla iz krize zbog smanjene francuske potrošnje i jake strane konkurencije. U prosvjed su uključena sva vinogradarska područja, osim manje zainteresiranih pokrajina Champagne i Alsace, što je najveća zajednička akcija francuskih vinogradara u povijesti, priopćili su organizatori. Prijepodne su počela okupljanja i povorke u Avignonu na jugu zemlje, u Bourgogni na istoku, te u Nantesu na zapadu. U Avignonu, gdje je broj prosvjednika bio najveći, oko 3500 vinogradara, prema podacima policije, odnosno 5000, kako kažu organizatori, našlo se u povorci. Proizvođači traže financijsku podršku države radi suočavanja s krizom izazvanom prekomjernom proizvodnjom, smanjenjem izvoza i konkurencijom vina iz Australije i Latinske Amerike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙