FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 7. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 7. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BEČ

"Hrvatski put u Europsku uniju" bila je u utorak u Beču tema Konferencije "Hrvatska-Austrija-Europa" na kojoj je sudjelovala i hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović kao i predstavnici austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, Europske komisije, Europskog parlamenta, voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby i drugi. Govoreći o hrvatskim postignućima i očekivanjima na putu u EU ministrica Grabar Kitarović kazala je: "Čekamo pozitivnu odluku Europskog vijeća". Izrazila je nadu da će pregovori s Europskom unijom početi početkom 2005. u ožujku ili travnju. "Mislim da je Hrvatska to zaslužila i to će biti nastavak daljnjeg procesa približavanja Hrvatske u punopravno članstvo EU. Važno je da Hrvatska ispuni kriterije do 2007. godine a onda će biti na Europskoj uniji da donese odluku o pristupu". Glavni pregovarač u Upravi za proširenje EU u Europskoj komisiji Philip Cornelius naglasio je da je Hrvatska propustila peti krug proširenja zbog teškog političkog i gospodarskog stanja nakon rata ali da je sada uz Rumunjsku i Bugarsku na "prvom mjestu ako se govori o daljnjem proširenju".

SOFIJA

Dvanaesta ministarska konferencija OESS-a završila je u utorak u Sofiji usvajanjem svih dogovorenih dokumenata, ali bez završne ministarske izjave, koja nije prihvaćena zbog nepremostivih razlika između Rusije i zapadnih demokracija oko povlačenja ruskih snaga iz Moldavije. Činjenica da su usvojeni svi predloženi dokumenti svjedoči o tome da su golemi pregovarački napori urodili konsenzusima, ali da je odnos snaga oko pitanja poštovanja obveza preuzetih Sporazumom o konvencionalnom oružju u Europi (CFE) ostao nepromijenjen u odnosu na prošlu godinu, kad ministarska konferencija u Maastrichtu nije uspjela polučiti završnu deklaraciju iz potpuno istih razloga. Svih 20 odluka sadržano je u Izjavi predsjedavajućeg OESS-a - što je uobičajeni način iznošenja potvrđenih ministarskih odluka na skupovima na kojima se ne uspije usvojiti završna deklaracija - koju je na zatvaranju pročitao bugarski ministar vanjskih poslova i domaćin konferencije Solomon Passy.

LJUBLJANA

O inicijativi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića prilikom posjeta Rimu za održavanje trojnog sastanka predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske ne može biti sumnji i ona je dobrodošla, ali je upitno zaostajanje Slovenije u sličnim inicijativama, ocjena je koju u svojem broju od utorka iznosi "Primorski dnevnik", list slovenske zajednice u Trstu. "U Hrvatskoj su Mesićev posjet Rimu i njegova inicijativa predstavljeni kao prvorazredna potvrda jadranske suradnje i uloge Hrvatske kao kontakta prema Balkanu i dalje prema jugoistoku", piše u "Primorskom dnevniku" Miro Kocijan, koji dodaje da je politički važan Mesićev naglasak da bi sastanak trojice predsjednika označio "kraj svađa u vezi s događajima poslije Prvog i Drugog svjetskog rata". "Prijedlog o susretu na Brijunima dao je Mesić, a talijanski predsjednik Ciampi se s njime suglasio. Inicijativa je zamišljena na dugi rok, ide u prošlost i u budućnost, a takav prijedlog ne može izazivati sumnje. Vrijeme je da se u ovom dijelu Europe počne shvaćati da su povijesne reminiscencije (i to u sve blažoj formi) jedna stvar, a da je budućnost nešto sasvim drugo", navodi tršćanski list na slovenskom jeziku, ali tvrdi da Drnovšek o inicijativi nije bio obaviješten unaprijed i da je slovenska strana pri svojim prijedlozima inertna.

ZAGREB

Reforma strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj koje bi trebalo više biti okrenuto potrebama tržišta rada glavni je cilj projekta "CARDS 2001.-Ljudski potencijali: strukovno obrazovanje i osposobljavanje", a čiji je rezultate u utorak na završnoj svečanosti održanoj u hotelu Dubrovnik predstavio voditelj tima Karl Axel Skjolstrup. Ovom je prigodom istaknuto da će uspjeh u reformi strukovnog obrazovanja i osposobljavanja biti ključan za integriranje Hrvatske u EU. Strukovno obrazovanje je područje kojem nije ranije pridavano dosta pozornosti i u Hrvatskoj nisu nikada provođena istraživanja o tome koje su stvarne potrebe tržišta rada. CARDS, kroz koji EU podržava ukupna gospodarski i socijalni razvoj, započeo je 2000. godine s radom predstavljajući projekt provedbe reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja da bi ono odgovaralo zahtjevima tržišta rada.

KIJEV

Ukrajinski parlamentarni zastupnici okupili su se u utorak na izvanrednom zasjedanju u pokušaju razrješenja ukrajinske krize, dok su se oporba i vlast uspjele tijekom protekle noći suglasiti samo o raspuštanju središnjeg izbornog povjerenstva. Ukrajinski parlament trebao bi razmotriti sastavljanje novog središnjeg izbornog povjerenstva i raspraviti o eventualnim amandmanima izbornog zakona radi smanjenja opasnosti od lažiranja na ponovljenom drugom krugu predsjedničkih izbora koji se treba održati 26. prosinca. Suprotstavljene strane nadaju se još pronalaženju političkog kompromisa, dok oporba traži ostavku vlade Viktora Janukoviča, a predsjednik Leonid Kučma zatražio je ustavne reforme kojima bi se smanjile ovlasti predsjednika države.

JERUZALEM

Izraelski ministar financija Benjamin Netanyahu podržao je u utorak plan premijera Ariela Sharona da pozove oporbenu Laburističku stranku u vladu nacionalnog jedinstva, rekao je Sharonov pomoćnik. Sharon mora ojačati svoju krhku koaliciju ako želi izbjeći prijevremene izbore i provesti plan povlačenja iz Gaze, no za to mu je potrebna potpora središnjeg odbora njegove stranke Likud, čije se glasovanje očekuje u četvrtak. Netanyahu, bivši premijer, ima velik utjecaj u tvrdolinijaškom odboru, koji je u kolovozu glasovao protiv kontakata s laburistima o ulasku u vladu. Jedan Netanyahuov suradnik rekao je da on nema ništa protiv ičijeg ulaska u koaliciju, sve dok se ne dira predloženi proračunski okvir za 2005. godinu.

PEKING

Kina i Njemačka izrazile su u utorak zadovoljstvo zbog sve bržega rasta međusobnih gospodarskih veza, a njemački kancelar Gerhard Schroeder, koji boravi u posjetu Pekingu, rekao je kako će se trgovina između dviju zemalja vjerojatno udvostručiti prije 2010., prenose novinske agencije. Tijekom šestog Schroederova posjeta Kini, Peking je ponovio poziv Europskoj uniji da ukine embargo na oružje uveden prije 15 godina, rekavši kako se protivi zabrani jer je diskriminacijski, a ne zato što želi nabaviti veliku količinu oružja u slučaju njegova ukidanja, javio je Reuters. Njemački kancelar Schroeder rekao je drugoga dana posjeta Kini kako vjeruje da će se "kineske tvrtke uskoro više angažirati u Njemačkoj", podsjećajući da je 1800 njemačkih tvrtki već prisutno u Kini, ističe AFP.

BRUXELES

Novi nacrt deklaracije EU-a o otvaranju pregovora o pristupu s Turskom, prvi put predviđa uvođenje osjetljivog pitanja mučenja i zlostavljanja. U nacrtu čiji je primjerak podijeljen predstavnicama zemalja članica, a jedan je dobila redakcija Reutersa, spominju se i striktna pravila koja Turska mora zadovoljiti kako bi napredovala u pregovorima o pristupu, ako čelnici EU-a na summitu 17. prosinca donesu odluku o početku pregovora o pristupu s Ankarom. Prvi će se put pitanje mučenja i zlostavljanja eksplicitno spomenuti u dokumentu o otvaranju pregovora sa zemljom kandidatkinjom, što je odraz daljnje zabrinutosti EU-a zbog problema Turske u pogledu poštivanja ljudskih prava.

RIM

U protumafijaškoj operaciji u Napulju talijanska policija uhitila je u utorak 52 osobe, među kojima je i Ciro Di Lauro, sin mafijaškog šefa Paola, koji se već dvije godine nalazi u bijegu i oko čijeg se nasljedstva otvorio proteklih mjeseci pravi rat, a samo u mjesec dana ubijene su 24 osobe. Protumafijaško tužiteljstvo izdalo je 65 naloga za uhićenje pod optužbama za udruživanje u kriminalne organizacije, ali i za 4 ubojstva. Policija je provela operaciju u napuljskim četvrtima Scampia i Secondigliano u kojima je proteklih dana vođen međumafijaški rat. Ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu pohvalio je posao talijanske policije i naglasio kako je od 1. studenoga do danas 686 osoba osumnjičenih za mafijaške zločine.

TEHERAN

Glavni iranski pregovarač izjavio je u utorak da će idući tjedan započeti pregovore s predstavnicima Francuske, Velike Britanije i Njemačke o konačnom rješenju krize oko iranskog nuklearnog programa. "Idući tjedan održat će se sastanak između iranskih dužnosnika i predstavnika europske 'trojke' u jednom od europskih glavnih gradova", rekao je Hasan Rohani, tajnik moćnog iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost. "Vjerojatno ću imati sastanak s ministrima vanjskih poslova 'trojke' EU-a i Solanom", rekao je, dodajući da je sudjelovanje na sastanaku zatražio i glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙