FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVILI SE GRADOVI-KANDIDATI ZA OI 2012.

DUBROVNIK, 3. prosinca (Hina) - Desetminutnim prezentacijama petgradova-kandidata za domaćinstvo Olimpijskih igara 2012. u Dubrovnikuje danas završen prvi dan 33. Opće skupštine Europskih olimpijskihodbora (EOO).
DUBROVNIK, 3. prosinca (Hina) - Desetminutnim prezentacijama pet gradova-kandidata za domaćinstvo Olimpijskih igara 2012. u Dubrovniku je danas završen prvi dan 33. Opće skupštine Europskih olimpijskih odbora (EOO).

Pariz, New York, Moskva, London i Madrid održali su kratko, ali iznimno zanimljivo predstavljanje svojih kandidatura pred prepunom dvoranom Lokrum hotela Excelsior i izaslanicima 48 europskih olimpijskih odbora. Uz korištenje tri velika video-zida svaki od gradova je nastojao istaknuti svoje prednosti i tako pridobiti članove Međunarodnog olimpijskog odbora prije konačne odluke o domaćinu u Singapuru u srpnju iduće godine. U Dubrovnik su posebno za Skupštinu EOO-a stigli gradonačelnici New Yorka, Pariza i Madrida, Moskvu je predstavljao dogradonačelnik Valerij Šancev, dok je kandidaturu Londona vodio legendarni atletičar Lord Sebastien Coe.

Moskva je bila domaćin Igara 1980., no glavni grad Rusije je uvjeren u svoje prednosti, poglavito u činjenicu da 65 posto objekata već postoji, te da Moskva ima čak 2500 dvorana, 184 bazena, 96 stadiona i još 3500 ostalih sportskih objekata. Više od 90 posto Moskovljana podržava kandidaturu svojeg grad, a temeljni koncept se zove "Olimpijska rijeka", budući da bi svi objekti, uključujući i Olimpijsko selo, bili izgrađeni ili već postoje uzduž rijeke Moskve. Grad trenutno ima 33.500 hotelskih soba, a do 2012. taj broj bi narastao do 61.000.

Pariz također nema problema sa smještajnim kapacitetima, brojka od 50.000 hotelskih soba je jedna od prednosti glavnog grada Francuske, a svi objekti bili bi smješteni u dvije zone udaljene 10-tak kilometara. Stadion Stade France i teniski tereni Roland Garrosa samo su neki od poznatih sportskih borilišta Pariza koji bi ugostili olimpijce, dok bi posebna atrakcija Eifellov toranj bio iskorišten kao start ili cilj maratonskih, biciklističkih i triatlonskih utrka. Moderno olimpijsko selo bilo bi smješteno tek dva kilometra od samog središta Pariza, a kako je naglasio gradonačelnik Bertrand Delanoe, "ljubav i strast za igre impresionirat će svakoga sudionika Igara, bilo sportaša ili gledatelja".

Gradonačelnik Madrida Alberto Ruiz Gallardo iznimno je ponosan na činjenicu da 90 posto Madrižana podržava kandidaturu glavnog grada Španjolske, u kojemu 70 posto sportskih objekata već postoji. Svi objekti podijeljeni su u tri zone u radijusu maksimalno 10 kilometara od središta grada, dok bi planirani Olimpijski stadion i Olimpijsko selo bili udaljeni svega 650 metara. Madrid kao svoju prednost navodi i prijevoz, budući da unutar grada već postoje četiri prometna kruga sa barem tri trake, a podzemna željeznica bi vodila do svih objekata. S obzirom na položaj Madrida, izvan samog grada održavala bi se samo jedriličarska natjecanja i to u Palma de Mallorci.

Dvostruki olimpijski pobjednik i višestruki svjetski rekorder na srednjim prugama Lord Sebastien Coe svakako je najpoznatiji bivši sportaš koji je došao u Dubrovnik, što je bio veliki adut Londona. Britanska prijestolnica u svoj je promotivni video-materijal uključila premijera Tonya Blaira, te poznate sportaše Davida Beckhama i Kelly Holmes, dok se sami koncept temelji na kombinaciji novoga i staroga Londona. Uz čuvene londonske znamenitosti poput Tower Bridgea, Big Bena, Hyde Parka i Buckinghamske palače u istočnom dijelu grada izgradit će se Olimpijski park, gdje će biti većina objekata, Olimpijski stadion i selo. Novi stadion Wembley, koji je u fazi gradnje, te teniski tereni Wimbledona također će biti dio Igara, a velika prednost Londona svakako je i brojka od 130.000 hotelskih soba. Nije nevažno ni napomenuti da je ovo čak četvrta olimpijska kandidatura Londona u zadnjih 20 godina.

Po mnogima najimpresivnije je svoju kandidaturu u Dubrovniku predstavio New York, čiji je gradonačelnik Michael Bloomberg jedini održao zasebnu novinsku konferenciju. Unatoč kiši, Bloomberg je inzistirao da svoju konferenciji održi na otvorenoj terasi hotela s kojeg se pruža predivan pogled na Dubrovnik.

"Kao što se sa ove terase pruža ovako divan pogled na grad Dubrovnik, jednako tao će svi sudionici Igara u New Yorku uživati u pogledu na Manhattan i sve njegove znamenitosti poput Broadwaya, Empire State Buildinga i zgrade Ujedinjenih naroda", kazao je Bloomberg.

Većina sportskih objekata bila bi upravo na Manhattanu, koji bi dobio novi izgled izgradnjom Olimpijskog parka na oko 300 hektara površine. New York sigurno neće imati problema sa novcem, a njegova općepoznata multikulturalnost i kozmopolitizam garantiraju da bi svaka, pa i najmanja zemlja, na Igrama u New Yorku zasigurno imala veliki broj navijača.

"Moji sugrađani vole sport, pa praznih mjesta na natjecanjima ne bi bilo", naglasio je Bloomberg, uvjeren da New Yotk može ispuniti svako obećanje. Zanimljiva je i činjenica da je njujorški gradonačelnik već ove godine postigao sporazum sa svim sindikatima, koji su se obvezali da obustava rada prije i za vrijeme Igara u New Yorku neće biti.

Opća skupština EOO-a sa svojim radom završava u subotu, kada je u tvrđavi Revelin predviđena oproštajna večera kojoj je domaćin predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙