FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Treći hrvatski veterinarski kongres od 17. do 21. studenoga

ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Veterinarska služba u postupcimapripreme pristupa Europskoj uniji (EU) te usklađivanje zakonskelegislative na tom području s onom EU, bit će neke od glavnih temadanas najavljenog 3. veterinarskog kongresa koji će od 17. do 21.studenoga u Opatiji okupiti oko 400 stručnjaka.
ZAGREB, 15. studenog 2004. (Hina) - Veterinarska služba u postupcima pripreme pristupa Europskoj uniji (EU) te usklađivanje zakonske legislative na tom području s onom EU, bit će neke od glavnih tema danas najavljenog 3. veterinarskog kongresa koji će od 17. do 21. studenoga u Opatiji okupiti oko 400 stručnjaka.

Potpredsjednik Hrvatske veterinarske komore (HVK), jednog od organizatora kongresa, Nikola Vrabac kazao je danas na konferenciji za novinare da je osnovni cilj kongresa upoznati struku sa prilagođavanjem propisa iz područja stočarstva i veterinarstva propisima EU, što je i naloženo od strane Vlade i Sabora.

Vrabac je ustvrdio da je hrvatska veterinarska služba jedna od najorganiziranijih u Europi, te izrazio nadu da će iz tog razloga uspješno prebroditi predstojeće promjene. U Hrvatskoj, rečeno je, djeluje oko 1.700 veterinara.

Najznačajnije područje promjene tih propisa bit će veterinarsko-sanitarni pregled životinja u prometu i način njihova klanja, a morat će se i promijeniti način liječenja životinja namijenjenih ljudskoj prehrani, kazao je Vrabac. Dodao je da će na kongresu biti riječi i o problemu sakupljanja otpada životinjskog porijekla, njegove obrade i neškodljivog zbrinjavanja.

Upravo je to tajnik HVK-a Zlatko Hrastnik ocijenio velikim problemom, jer Hrvatska ima samo jednu kafileriju kod Zagreba, dok bi ih trebala imati najmanje još dvije u različitim dijelovima zemlje. Samim tim, otvara se i problem transporta životinjskih lešina, pa ih ljudi bacaju nekontrolirano, ustvrdio je.

HVK se na konferenciji osvrnuo na problem trihineloze, kazavši da srž problema leži u tome što je dana dozvola svakome da otvara klaonice i objekte za preradu mesa, a od kojih mnogi ne mogu podnijeti, zbog malog opsega proizvodnje, ekonomski teret stalne veterinarske kontrole. Hrastnik je naglasio da se ni u jednom slučaju trihineloza nije pojavila u većim objektima za preradu mesa sa stalnom kontrolom.

Kongres se organizira svake četvrte godine, a organiziraju ga četiri veterinarske udruge. Pokrovitelj je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji će, prema najavi organizatora i otvoriti kongres, a skupu će biti nazočan i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙