FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primorac: Na Prvom kongresu hrvatskih znanstvenika 900 sudionika

ZAGREB, 8. studenoga 2004. (Hina) - Prvi kongres hrvatskih znanstvenikaiz domovine i inozemstva, od 15. do 19. studenoga u Zagrebu iVukovaru, okupit će oko 900 sudionika i na njemu ne će biti mjestapolitici, nego će se razgovarati o ključnim pitanjima razvoja hrvatskeznanosti i obrazovanja, izjavio je na današnjoj konferenciji zanovinare ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.
ZAGREB, 8. studenoga 2004. (Hina) - Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva, od 15. do 19. studenoga u Zagrebu i Vukovaru, okupit će oko 900 sudionika i na njemu ne će biti mjesta politici, nego će se razgovarati o ključnim pitanjima razvoja hrvatske znanosti i obrazovanja, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Kao najvažniji cilj Kongresa istaknuto je stvaranje temelja za povezivanje hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva na konkretnim projektima te stvaranje njihove stalne "mreže".

Iza Kongresa su stala sva tijela hrvatske države, rekao je ministar i najavio da će svečanomu otvorenju 16. studenoga u Zagrebu, nazočiti hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks te premijer Ivo Sanader.

Kongres će raditi u šest sekcija - za prirodne, tehničke, biotehničke, humanističke i društvene znanosti te u sekciji biomedicina i zdravstvo u kojoj će raditi i sudionici 8. kongresa Svjetskoga zbora hrvatskih liječnika koji će se 18. studenoga održati u hotelu "Kunjevci" nedaleko od Vukovara.

Među sudionicima Kongresa je i 552 znanstvenika od kojih je 120 iz 17 država, praktički sa svih kontinenata, te 320 znanstvenih novaka koji će tako imati priliku predstaviti svoje radove objavljene u uglednim svjetskim publikacijama.

Voditelji pojedinih sekcija ukazali su na najvažnija i najaktualnija pitanja o kojima će se na Kongresu razgovarati.

Tako je Ivo Josipović, voditelj sekcije za društvene znanosti rekao da će se oni usredotočiti na prepoznavanje realnih kriterija u društvenim znanostima, a akademik Mislav Ježić, voditelj sekcije za humanističke znanosti, izvijestio je da će ta sekcija nastojati afirmirati humanističke znanosti u kojima se događaju velike promjene.

Primorac je najavio da će se u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar provesti anketa koja će pomoći izgradnji prave znanstvene mreže te da će cijeli tijek Kongresa pratiti Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet.

Na upit o popisu sudionika Kongresa, pomoćnik ministra Pavo Barišić izvijestio je da će biti predočen tijekom Kongresa.

Novinare je zanimalo i ministrovo viđenje "slučaja Radman" za koji je Primorac rekao da je "to primjer znanstvenika koji nisu spremni za povratak".

Državni tajnik za znanost Slobodan Uzelac izvijestio je pak da je osobno kontaktirao s akademikom Miroslavom Radmanom koji je pozdravio njegovo održavanje, ali zbog drugih obveza ne će moći sudjelovati u njegovu radu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙