FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi na najvišim razinama u dvije i pol godine

LONDON/FRANKFURT, 3. prosinca 2004. (Hina) - Europski burzovni indeksiu petak su dosegnuli najviše vrijednosti u proteklih otprilike dvije ipol godine, potaknuti skokom cijena dionica proizvođača čipova.
LONDON/FRANKFURT, 3. prosinca 2004. (Hina) - Europski burzovni indeksi u petak su dosegnuli najviše vrijednosti u proteklih otprilike dvije i pol godine, potaknuti skokom cijena dionica proizvođača čipova.

Londonski Ftse indeks skočio je do podneva 0,4 posto na 4.768 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,3 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.227 bodova.

Snažnom skoku cijena dionica proizvođača čipova doprinijele su povišene procjene poslovnih rezultata svjetskog lidera Intela u ovom tromjesečju. To je potaknulo jačanje dionica njemačkog Infineona za 1,5 posto, francuskog ASML-a 2,6 posto, te nizozemskog STMicroelectronicsa za 1,6 posto.

"Intelova procjena prihoda mnogo je bolja no što se očekivalo. Ovaj sektor potiče potražnja, a veći obujam prodaje i profitne margine će uslijediti", izjavio je Alan Bokobza, valutni strateg pri SG Securitiesu, napomenuvši da je to potaknulo oporavak i europskog sektora čipova.

Nastavilo se i jačanje dionica telekom kompanija, pri čemu je najveća dobitnica bila dionica dominantnog britanskog fiksnog operatera BT-a, ojačavši 0,6 posto, po objavi da je pristala preuzeti talijansku telekom tvrtku Albacom.

Tržište nestrpljivo očekuje najnovije podatke o američkoj zaposlenosti u studenom. Kako prolaze sati, rastu i procjene broja novih radnih mjesta, pa tako dok se u četvrtak očekivalo da će zaposlenost porasti za 188.000, do danas su očekivanja narasla na 275.000. "Vrlo smo optimistični i vjerujemo da će taj podatak biti novi poticaj jačanju cijena dionica i obveznica", kazao je Bokobza.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je porastao 0,9 posto, na 11.074 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙