FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko pada dolara pritisnule dionice europskih izvoznika

LONDON/FRANKFURT, 26. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Padom cijenaeuropskih dionica u petak su predvodile kompanije farmaceutske iautomobilske industrije, budući rastu zabrinutosti među izvoznicimaeurozone zbog nove rekordno niske razine tečaja dolara prema euru.
LONDON/FRANKFURT, 26. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Padom cijena europskih dionica u petak su predvodile kompanije farmaceutske i automobilske industrije, budući rastu zabrinutosti među izvoznicima eurozone zbog nove rekordno niske razine tečaja dolara prema euru.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio gotovo 0,5 posto, na 4.731 bod. Frankfurtski DAX oslabio je također gotovo pola posto, dosegnuvši 4.140 bodova.

Euro je zabilježio novu rekordno visoku razinu od 1,3329 dolara u prekonoćnom trgovanju, nakon što je Kina objavila da smanjuje svoju dolarsku imovinu. Od kraja kolovoza jedinstvena europska valuta ojačala je više od 11 posto, što prijeti narušavanjem izvedbe sektora izvoza u eurozoni koja je ove godine impresionirala.

"Uistinu sam time zabrinut, jer ima golemog utjecaja na izvoz Europske unije", izjavio je upravitelje dioničkog fonda u Constantia Privatbank u Beču Philipp Musil. "Još nije panika, no uočavam i osjećam strahove izvoznika".

Dionice farmaceutske industrije, koje ostvaruju goleme dolarske prihode, a većinu svojih troškova imaju u eurima, bile su najveće gubitnice. Morgan Stanley je objavio kako procjenjuje da će sektor zabilježiti slabu zaradu u 2005, ponajprije zbog tečajnih razlika.

"Snaga švicarskog franka i eura kao i funte imat će golemog utjecaja na četvrto tromjesečje i 2005. za Roche, GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis, Schering, Novo i Lundbeck", navodi Morgan Stanley u svojem priopćenju, posebno ističući tvrtku Roche kao najviše time pogođenu obzirom da izražava rezultate u francima.

Pad tečaja dolara pogodio je i velike izvoznike poput EADS-a, matične tvrtke Airbusa, čije su dionice oslabile 2,2 posto, a potaknuo je i skok cijene zlata na 455 dolara po unci, najvišu razinu u zadnjih više od 16 godina.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,6 posto, na 10.833 boda - najnižu razinu na zatvaranju u posljednja gotovo četiri tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙