FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači zanemarili rekordno visok tečaj eura

LONDON, 1. prosinca 2004. (Reuters) - Ulagači na europskim tržištimadionica u srijedu su odlučili zanemariti negativni utjecaj što bi gana izvoz europskih kompanija mogao imati rekordan tečaj eura premadolaru, te su umjesto toga kupovali dionice, ohrabreni nastavljenimspuštanjem cijena nafte ispod 49 dolara za barel.
LONDON, 1. prosinca 2004. (Reuters) - Ulagači na europskim tržištima dionica u srijedu su odlučili zanemariti negativni utjecaj što bi ga na izvoz europskih kompanija mogao imati rekordan tečaj eura prema dolaru, te su umjesto toga kupovali dionice, ohrabreni nastavljenim spuštanjem cijena nafte ispod 49 dolara za barel.

Do podneva je londonski Ftse indeks ojačao pola posto, na 4.725 bodova. Frankfurtski DAX skočio je 0,4 posto, na 4.141 bod.

Tečaj eura dosegnuo je u srijedu novu rekordnu razinu prema dolaru, što znatno poskupljuje europski izvoz u SAD. Još jedan rizik po izvoz kompanija iz eurozone predstavlja i najnoviji pokazatelj o najvećem usporavanju rasta industrijske proizvodnje od rujna 2001, što je potaknulo kupovine državnih obveznica.

Međutim, ulagači na tržištima dionica nisu bili previše uznemireni. Umjesto toga okrenuli su se tradicionalnoj kupovni dionica krajem godine, ohrabreni padom cijena nafte na američkom tržištu ispod 49 dolara za barel.

Među vodećim dobitnicama bile su dionice proizvođača telekom opreme Ericssona i Nokije, koje su ojačale 1,8 odnosno 0,5 posto. Razlog je bila vijest da su sklopile posao o isporuci opreme s američkom telekom kompanijom Cingular, vrijedan četiri milijarde dolara. Ojačale su i dionice farmaceutskih kompanija, nakon što je američki Pfizer potvrdio svoje ranije procjene rasta zarade za 20 posto u 2004.

Na vrijednosti su, pak, izgubile dionice agencija za zapošljavanje Adecco, Manpower i Vedior, i to između dva i tri posto, zbog istrage francuskih regulatora u vezi s navodnim kršenjem propisa slobodne tržišne utakmice.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je u srijedu oslabio nešto više od jedan posto, na 10.784 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙