FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povoljna poslovna izvješća podigla europske burzovne indekse

LONDONS/FRANKFURT, 25. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su porasle, potaknute ohrabrujućim poslovnimizvješćima njemačkog diva farmaceutske i kemijske industrije Bayer ibritanskog operatera lanca supermarketa Tesco.
LONDONS/FRANKFURT, 25. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle, potaknute ohrabrujućim poslovnim izvješćima njemačkog diva farmaceutske i kemijske industrije Bayer i britanskog operatera lanca supermarketa Tesco.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao oko 0,5 posto, dosegnuvši 4.743 boda. Frankfurtski DAX bio je na dobitku od gotovo 0,7 posto, dosegnuvši 4.153 boda.

Među dobitnicama su se isticale dionice njemačkog Bayera, koje su ojačale 1,6 posto po objavi dobiti u trećem tromjesečju od 383 milijuna eura, koju su dealeri ocijenili zadovoljavajućom, te nakon podizanja procjena za čitavu poslovnu godinu.

Ojačale su za 2,3 posto i dionice britanskog Tesco-a, dosegnuvši rekordnu visoku cijenu, nakon što je izvijestio o 12,2-postotnom rastu prihoda u trećem tromjesečju, što je više nego je većina analitičara predviđala, kako je nastavio pridobivati udio u operacijama koje nemaju veze s prehranom. "Tescove brojke su fenomenalne", kratko je ocijenio David Buik iz Cantor Indexa.

Div potrošačke elektronike Philips također je zabilježio rast cijena dionica, od 1,3 posto, nakon što je izvijestio da je prodao tri posto udjela u francuskoj medijskoj grupi Vivendi Universal za 720 milijuna eura. Njegove su dionice ojačale pod utjecajem špekulacija trgovaca što će Philips učiniti s gotovinom. No, Vivendijeve su dionice oslabile 0,7 posto.

Ulagači na europskim burzama nisu puno pozornosti pridavali daljnjem rastu tečaja eura na nove rekordne razine prema dolaru. "Zasad se tržišta ne osvrću na jačanje eura u smislu njegovih učinaka", kazao je europski strateg pri Standard & Poor's-u Clive McDonell.

Ne očekuje se značajniji obujam trgovanja na europskim burzama obzirom da su američka tržišta zatvorena zbog obilježavanja praznika Dana zahvalnosti.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,26 posto, na 10.900 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙