FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Različita kretanja europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT, 19. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Unatoč većemslabljenju dionica farmaceutskog sektora pod utjecajem vijesti izameričke administracije za hranu i lijekove (FDA) o potrebi većihistraživanja nekolicine lijekova, europski burzovni indeksi u petak suse zadržali oko najviših razina u zadnjih 28 mjeseci.
LONDON/FRANKFURT, 19. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Unatoč većem slabljenju dionica farmaceutskog sektora pod utjecajem vijesti iz američke administracije za hranu i lijekove (FDA) o potrebi većih istraživanja nekolicine lijekova, europski burzovni indeksi u petak su se zadržali oko najviših razina u zadnjih 28 mjeseci.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,2 posto, na 4.794 boda, dok je vrijednost frankfurtskog DAX-a porasla oko 0,4 posto, dosegnuvši 4.194. boda.

Veće gubitke na cijenama dionica europskih proizvođača lijekova izazvala je nepovoljna vijest iz američke administracije za hranu i lijekove. Govoreći u Senatu, revizor FDA David Graham kazao je da lijek za kolesterol Crestor, proizvođača AstraZenece, Rocheov lijek protiv akni Accutane i lijek za astmu GlaxoSmithKline-a Serevent, među ostalim, zahtijevaju pomnija ispitivanja. To je srušilo cijene dionica AstraZenece za 6,2 posto, GlaxoSmithKline-a za 3,5 posto a Roche-a za 0,8 posto.

No, bilo je i dobitnika na europskom tržištu dionica, među kojima se ističu EMI, treća najveća glazbena industrija u svijetu, čije su dionice skočile 8,4 posto, nakon pozitivnih ocjena izgleda za tu teškoćama pogođenu industriju. Na vrijednosti su dobile i dionice savjetodavne tvrtke Cap Gemini, 4,2 posto, pod utjecajem napisa u New York Timesu da bi mogla prodati svoju američku podružnicu.

Indeks Tokijske burze Nikkei blago je dobio na vrijednosti, zaključivši tjedan na 11.082 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙