FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jeftinija nafta potaknula rast europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 2. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica naeuropskim burzama u četvrtak su testirale nove najviše razine uzadnjih više od dvije i pol godine, kako je klizanje cijena naftepotaknulo oporavak dionica zrakoplovnih i transportnih kompanija.
LONDON/FRANKFURT, 2. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama u četvrtak su testirale nove najviše razine u zadnjih više od dvije i pol godine, kako je klizanje cijena nafte potaknulo oporavak dionica zrakoplovnih i transportnih kompanija.

Londonski Ftse indeks ojačao je danas 0,3 posto, na 4.750 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je 0,6 posto, na 4.210 bodova.

Oštar pad cijena nafte, ispod 45 dolara za barel na američkom tržištu, smanjio je zabrinutosti ulagača oko utjecaja visokih troškova energije na korporativne zarade.

U fokusu i dalje ostaje tečaj dolara, koji je danas zabilježio novu rekordno nisku razinu prema euru od 1,338 dolara za euro. Iako slabi dolar predstavlja prijetnju po zarade izvoznih kompanija, analitičari ističu da je ta prijetnja ublažena smanjenjem ostalih zabrinutosti.

"Vidimo da se cijene nafte spuštaju, tako da više ne predstavljaju problem; nastavlja se i razdoblje niskih kamatnih stopa i niske inflacije, što je pozitivno okruženje. Svjedoci smo snažnih zarada kompanija, tijeka gotovine i dividendi, a i trenutna cijena dionica prilično je atraktivna", kazao je John Hatherly, analitičar M&G Asset Managementa.

Među vodećim dobitnicama bile su dionice europskih zrakoplovnih kompanija, koje su senzitivne na promjene u cijenama goriva. Dionice British Airwaysa, Lufthanse, Iberije i ostalih ojačale su između 1,6 i 3,1 posto. No, oslabile su dionice naftnih kompanija, i to između 1,4 i 2,8 posto, kako je cijena nafte na američkom tržištu oslabila za više od sedam posto u jednome danu.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks porastao 1,8 posto, na 10.973 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙