FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo financija kaznilo GONG s 31.000 kuna

ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Ministarstvo financija kaznilo jenakon inspekcije deviznog poslovanja za poslijednje tri godinenevladinu udrugu GONG s novčanom kaznom od 28.000 kuna, a osobuodgovornu za financije s 3.000 kuna, izvijestila je danas ta nevladinaudruga.
ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Ministarstvo financija kaznilo je nakon inspekcije deviznog poslovanja za poslijednje tri godine nevladinu udrugu GONG s novčanom kaznom od 28.000 kuna, a osobu odgovornu za financije s 3.000 kuna, izvijestila je danas ta nevladina udruga.

U Deviznom inspektoratu potvrdili su da je GONG kažnjen te dodali da je nakon žalbe prekršajni nalog stavljen van snage.

Dvije kazne od po 5.000 kuna GONG je dobio jer je jednu gotovinsku donaciju od 2.000 eura promijenio u kune i položio na kunski račun, umjesto da je novac položio na devizni račun i potom prebacio u kunski te jer je tijekom 2002. Privrednoj banci dostavio krivu šifru osnovne naplate. Kaznu od 18.000 kuna udruga je dobila jer, po nalazu Deviznog inspektorata, nije imala ustrojenu nadzornu knjigu svakog sklopljenog vanjskotrgovinskog i kreditnog posla s inozemstvom, priopćio je GONG.

Naglašavaju da je devizna inspekcija u GONG došla tijekom svibanjske akcije nekoliko nevladinih udruga, koje su negodovale zbog ukidanja Pravilnika o PDV-u, tražile izmjenu Zakona o PDV-u i odbacili prijedlog ministra financija da se umjesto mijenjanja propisa nekim udrugama izvrši povrat PDV-a.

GONG ističe da se žalio na navedenu kaznu i navodi da niti jednom činjenicom nije povrijedio pravne propise o deviznom poslovanju, dok dvomjesečnu inspekciju Deviznog inspektorata smatraju "vježbanjem sile državnog aparata nad civilnim društvom".

"Napominjemo da GONG svake godine javno objavljuje svoj financijski izvještaj, a u više navrata posjetile su ga razne inspekcije i u tome nikada nismo vidjeli nikakav problem, štoviše stav je GONG-a da neprofitne udruge moraju biti primjerom transparentnog i odgovornog poslovanja", stoji u priopćenju.

U Deviznom inspektoratu Hini je pojašnjeno da je nakon GONG-ove žalbe Vijeće za prekršajni postupak Inspektorata prekršajni nalog stavilo van snage.

Navode da će u tom predmetu biti zakazana glavna rasprava, na kojoj će biti izvedeni dokazi i donijeta prvostupanjska odluka.

Potvrdili su da su u nalogu stavljenom van snage za tri prekršaja bile izrečene novčane kazne u iznosu od 28.000 kuna udruzi te 3.000 kuna odgovornoj osobi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙