FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donja Stubica: Za utapanje djevojčice višemjesečne zatvorske kazne

DONJA STUBICA, 26. studenog 2004. (Hina) - Na donjostubičkom Općinskomsudu danas su na zatvorske kazne od pet do 12 mjeseci nepravomoćnoosuđena četvorica zaposlenika HTP-a "Matije Gupca" iz Stubičkihtoplica odgovornih za utapanje Doris Orešković (5) u dječjem bazenu usvibnju 1999. te za teške ozljede njezina vršnjaka Dražena Doleneca,kojeg je od sigurne pogibije spasio kupač.
DONJA STUBICA, 26. studenog 2004. (Hina) - Na donjostubičkom Općinskom sudu danas su na zatvorske kazne od pet do 12 mjeseci nepravomoćno osuđena četvorica zaposlenika HTP-a "Matije Gupca" iz Stubičkih toplica odgovornih za utapanje Doris Orešković (5) u dječjem bazenu u svibnju 1999. te za teške ozljede njezina vršnjaka Dražena Doleneca, kojeg je od sigurne pogibije spasio kupač.

Prvookrivljeni, radnik na bazenu Ivan Papiga, osuđen je na pet mjeseci zatvora, kućni majstor na bazenima Zvonko Škurina na šest mjeseci, njihov poslovođa Stjepan Drempetić na godinu dana, a glavni direktor HPT-a Ivica Malčić na 10 mjeseci zatvora. Tadašnja direktorica HTP-a "Matije Gupca" Ljubica Kumpak oslobođena je krivnje, jer po opisu posla, naglasila je obrazlažući presudu sutkinja Jelena Habulin, nije bila odgovorna za događaje na bazenu.

Sutkinja je rekla da je I. Papigi ublažena kazna jer je na bazenima radio tek 20 dana te da je postupio s nesvjesnim nehajem, a drugookrivljeni Škurina bio je dugogodišnji radnik i svjestan opasnosti za kupače ako su oni u bazenu dok se bazen prazni, kao što je i bio slučaj. Škurina je dobio nižu kaznu jer je otac malodobna djeteta. Olakotno za glavnog direktora Malčića jest to što je bio kratko vrijeme na čelu HTP-a, u koji je došao kad su se već obavljali radovi na bazenima popularnih "Stubaka".

Malčić i poslovođa Drempetić lakomisleno su smatrali da neće ništa dogoditi iako su propustili poduzeti mjere koje bi osigurale kupače i premda su znali da se godinu dana prije slična tragedija dogodila na njihovim bazenima, ustvrdila je sutkinja Habulin. Dodala je da je olakotna okolnost za sve što su se u tijeku suđenja, koje je trajalo više od četiri godine, iskreno pokajali zbog tragična događaja, za koji se nisu smatrali krivima.

To je ponovljeno suđenje jer je prvu presudu ukinuo Županijski sud i vratio predmet na ponovno suđenje zbog dopunskih vještačenja .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙