FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srpski zatvorenici prestali odbijati zatvorsku hranu

LEPOGLAVA, 19. studenog 2004. (Hina) - Skupina od 26 srpskihzatvorenika koji u Lepoglavi služe kazne zbog ratnih zločina od danasće početi jesti zatvorsku hranu, pošto ih je u kaznionici posjetioministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljaić.
LEPOGLAVA, 19. studenog 2004. (Hina) - Skupina od 26 srpskih zatvorenika koji u Lepoglavi služe kazne zbog ratnih zločina od danas će početi jesti zatvorsku hranu, pošto ih je u kaznionici posjetio ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljaić.

Ljajić je nakon susreta izjavio da je razgovarao s 40-ak zatvorenika koji ne prigovaraju na zatvorske uvjete, nego na sporost dogovora o njihovu premještaju na izdržavanje kazne u Srbiju i Crnu Goru.

"Obavijestili smo ih o razgovorima koje smo vodili i koje ćemo voditi u Beogradu i Zagrebu, što podrazumijeva i premještaj prve skupine zatvorenika. Ne možemo reći o kojem je broju zatvorenika riječ i dinamici njihova premještaja, jer je to zapleten postupak i nastojat ćemo ga ubrzati. Potrebno je utvrditi, primjerice, o kojim je osobama riječ te njihovo ponašanje. Nitko ne može jamčiti u kojem će razdoblju biti premješteni", rekao je Ljaić.

Na novinarski upit jesu li zatvorenici svoje slučajeve uspoređivali sa slučajem hrvatskog vozača Mladena Mirkovića, premještenog iz Crne Gore na izdržavanje kazne u Hrvatsku, Ljaić je odgovorio kako "nismo tu da ocjenjujemo ni visinu ni bit kazne".

"Mi smo tu samo da stvorimo političko ozračje da se ti ljudi premjeste i da se poštuju svi pravni propisi. Sudovi u SiCG moraju potvrditi visinu njihovih kazni, odnosno te kazne moraju biti jednake onima koje su dobili u Hrvatskoj", rekao je Ljaić.

Pomoćnik ministrice pravosuđa i ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović rekao je da novog suđenja za te osobe u SiCG neće biti, nego da tamošnji sudovi moraju samo donijeti odluku o preuzimanju presude od države u kojoj im se sudilo.

"Rok premještaja nije određen, nije bilo riječi o datumima, no prvi premještaj očekujem uskoro", rekao je Damjanović.

Nezadovoljni neispunjenjem njihova zahtjeva da zatvorsku kaznu nastave izdržavati u svojoj državi 26 državljana SiCG, osuđenih zbog ratnih zločina, od subote su odbijali jesti zatvorsku hranu.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izjavila je da skupina srpskih zatvorenika u Lepoglavi ne štrajka glađu, nego samo odbija jesti hranu pripremljenu u zatvoru te se hrane u kantini. "To nije štrajk glađu, riječ je o odbijanju zatvorske hrane, a ne odbijanju hrane općenito", izjavila je ministrica za Hinu. Dodala je da se po obavijestima njezina pomoćnika za zatvorski sustav zatvorenici o svom trošku hrane u zatvorskoj kantini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙