FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ODRŽAN 1. KONGRES MALIH I SREDNJIH PODUZETNIKA

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Mali i srednji poduzetniciHrvatske, deklaracijom prihvaćenom u utorak na Prvom kongresu kojeg jeotvorio premijer Ivo Sanader, zatražili su od Vlade da se do sljedećegkongresa iduće godine, uvedu jasne, razumljive i dostupne poduzetničkepotpore.
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Mali i srednji poduzetnici Hrvatske, deklaracijom prihvaćenom u utorak na Prvom kongresu kojeg je otvorio premijer Ivo Sanader, zatražili su od Vlade da se do sljedećeg kongresa iduće godine, uvedu jasne, razumljive i dostupne poduzetničke potpore.

Time konkretno traže da se afirmira Hrvatska agenciju za malo gospodarstvo, uspostavi brzi i transparentni sustav zemljišnih knjiga, donese novi zakon o javnoj nabavi, te provede porezna reforma koja neće povećati porezna opterećenja. Također, očekuju stvaranje središnjeg mjesta za sve dozvole i administrativne uvjete, pokretanje efikasne borbe protiv mita i korupcije, te uključivanje poslodavaca u postupke donošenja gospodarskih zakona.

Otvarajući kongres, koji je organizirala Udruga malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), predsjednik Vlade Ivo Sanader pozvao je na promjenu odnosa prema poduzetnicima. Poduzetnici stvaraju nove vrijednosti u državi i otvaraju nova radna mjesta, svojim radom riskiraju i svoju egzistenciju i zbog toga moraju imati potporu Vlade ali i cijelog društva, rekao je.

Jedan od projekata kojim Vlada podržava poduzetništvo je i projekt "One Stop Shopa", koji bi trebao proraditi za oko dva tjedna, a koji bi u svim poslovnicama FINA-e omogućio poduzetnicima - domaćim i stranim, da na jednom mjestu obave sve potrebne poslove vezane uz osnivanje tvrtke. Taj će projekt skratiti vrijeme potrebno za osnivanje tvrtke, poboljšat će poduzetničku klimu u zemlji, a ujedno će umanjiti mogućnost korupcije u državnoj upravi, rekao je Sanader.

Odluka Vlade da odlučnije krene u borbu protiv sive ekonomije, zakonske odredbe koje uređuju zatezne kamate i obvezne odnose, a posebice izmjene ovršnog zakona, iduće bi godine trebale rezultirati znatno povoljnijom poduzetničkom klimom u Hrvatskoj, najavio je ministar financija Ivan Šuker.

Prema postojećem ovršnom zakonu, rekao je Šuker, dužnici su u Hrvatskoj zaštićeniji i u boljem položaju od vjerovnika. Izmjena tog zakona, čija je izrada u završnoj fazi, trebala bi omogućiti da poduzetnik daleko brže i jednostavnije dođe do zarađenog novca.

Ujedno je pozvao poduzetnike kojima su računi blokirani zbog neplaćenog PDV-a na radove i usluge koje su obavljali za državu, a koje im država nije platila, da mu se jave kako bi pokušali riješiti njihov problem.

Govoreći o promjenama u poreznom sustavu Šuker je kazao i kako su te promjene samo prvi korak u pravoj poreznoj reformi koja bi smanjila cijenu rada. No, do toga neće moći doći dok se ne stvore uvjeti da se smanje doprinosi. Oni, pojasnio je Šuker, čine 90 posto opterećenja na plaću, a njima se financiraju mirovinski i zdravstveni sustav, koji ipak ostvaruju deficit od 11 milijardi kuna.

O značaju poduzetništva, prema riječima predsjednika HUP-a Darka Marinca, govori podatak da prihodi malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj čine 44 posto ukupnog gospodarstva. No, taj je udio u EU veći od 60 posto, što govori da imamo još dosta prostora za razvoj tog sektora. Budućnost hrvatskog gospodarstva, rekao je Marinac, stoga je u brzim i fleksibilnim malim i srednjim poduzetnicima, spremnima da se prilagode promjenama na tržištu, a ne u 'velikoj' industriji i konglomeratima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙