FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup o poticanju poduzetništva u Hrvatskoj

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Dosadašnje mjere poticanja malog isrednjeg poduzetništva nisu dale dovoljno dobre rezultate, stoga jepotrebno uložiti dodatne napore kako bi se situacija poboljšala.
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Dosadašnje mjere poticanja malog i srednjeg poduzetništva nisu dale dovoljno dobre rezultate, stoga je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se situacija poboljšala.

Kazao je to direktor Sektora za malo gospodarstvo Hrvatske gospodarske komore (HGK) Milivoj Jurišić na danas održanom skupu pod nazivom "Preporuka za povećanje konkurentnosti poduzetništva u Hrvatskoj".

Cilj je, istaknuo je Jurišić, ukazati na eventualnu neusklađenost propisa i poticajnih mjera koje usporavaju i sprječavaju poticanje i razvoj malog gospodarstva u Hrvatskoj.

Dodao je kako su mala poduzeća slaba jer im nedostaju stručna znanja te rade sa zastarjelom tehnologijom.

Mikro poduzeća, slikovito je to pojasnio, su osnovna škola, odnosno potrebna im je potpuna pomoć, mala poduzeća predstavljaju srednju školu kojoj je nužna selektivna pomoć, dok srednja poduzeća predstavljaju fakultet i nužna im je stručna ili specijalistička pomoć, posebice u poslovanju prema izvozu.

Jurišić je mišljenja kako je za razvoj poduzetništva, ponajviše za poduzetnike početnike nužno obrazovanje i školovanje poduzetnika, jer, kako je kazao, "mnogi u posao ulaze avanturistički".

Koliki je značaj edukativnih seminara za poduzetnike, kazao je, pokazuju podaci da je nakon jednog takvog seminara, od 1900 polaznika samo njih 11 posto zatražilo kredit od banke za pokretanje posla.

Vladimir Žanić iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) kao glavne probleme razvoja poduzetništva istaknuo je neprovođenje postojećih zakona i podzakonskih akata, sporost u brzini provedbi promjena te nefunkcioniranje partnerstva između javnog i privatnog sektora.

Žanić je također istaknuo kako u razvoju poduzetništva i konkurentnog gospodarstva veliku ulogu ima upravo obrazovanje kadrova.

Sudionici skupa složili su se kako je za razvoj malog i srednjeg poduzetništva nužna bolja povezanost resornih ministarstava, banaka i ostalih institucija vezanih za poticanje tog sektora kako bi poduzetnici na jednom mjestu dobili sve potrebne informacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙