FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta: Mali i obiteljski hoteli elita hrvatskog turizma

SPLIT, 29. studenog 2004. (Hina) - Mali i obiteljski hoteli su elitahrvatskog turizma, koje Vlada i Ministarstvo mora, turizma, prometa irazvitka kontinuirano potiču, što će činiti i dalje, istaknuo jeresorni ministar Božidar Kalmeta na otvaranju Prve konferencije Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela, koja se danas održava usplitskom hotelu Park.
SPLIT, 29. studenog 2004. (Hina) - Mali i obiteljski hoteli su elita hrvatskog turizma, koje Vlada i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka kontinuirano potiču, što će činiti i dalje, istaknuo je resorni ministar Božidar Kalmeta na otvaranju Prve konferencije Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela, koja se danas održava u splitskom hotelu Park.

Udruga je osnovana u travnju ove godine, a okuplja 80 od 100-ak malih i obiteljskih hotela koliko ih djeluje u Hrvatskoj.

U 65 objekata malih i obiteljskih hotela Ministarstvo je kroz poticajne kreditne programe u zadnjih nekoliko godina uložilo 331 milijun kuna, čime je omogućeno otvaranje 760 radnih mjesta. Ti će se programi, kako je kazao Kalmeta, i dalje razvijati, jer su obiteljski i mali hoteli izuzetno važni i najzdraviji dio hrvatskog turizma. Za njima vlada veliki interes, produljuju turističku sezonu i najviše su tijekom cijele godine zauzeti. Razlog tome je njihova kvaliteta i gostoljubivost domaćina, ali i činjenica da imaju hrvatsku autentičnost i prodaju hrvatske proizvode.

Zato se i Vlada, kaže Kalmeta, strateški opredjelila da najveći dio kreditnih poticaja u hotelijerstvu usmjeri upravo na takve hotelske kapacitete.

Kalmeta je posebno istaknuo i da je ovogodišnja sezona bila najbolja do sada te da je na svim razinama sezona odrađena sjajno.

Prije početka Konferencije ministar Kalmeta je svečano otvorio glavni ured te Udruge, za koji je prostor osigurao Grad Split na splitskoj rivi.

Predsjednik Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela Šime Klarić istaknuo je da je cilj udruge da se do 2010. potakne djelovanje oko tisuću malih obiteljskih hotela diljem cijele Hrvatske.

Kazao je i da Hrvatska po malim hotelima, kojih prije Domovinskog rata i nije bilo, još daleko zaostaje za susjednim državama, dodavši da ih samo Austrija ima čak osam tisuća, dok je u Italiji čak 70 posto turističkih i smještajnih kapaciteta u malim hotelima.

Po riječima državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za strategiju i razvoj Ante Babića, mali i obiteljski se hoteli izuzetno uklapaju u osnovnu Vladinu strategiju razvoja Hrvatske, u kojoj je na prvom mjestu izvoz, ulaganja te malo i srednje poduzetništvo. Ocijenio je da će mali i obiteljski hoteli stalno jačati jer su oni fleksibilni i njihova se konkurentnost temelji prije svega na kvaliteti.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić istaknuo je da se kapaciteti malih hotela brzo i lako pune, kao i da su se poticajni krediti dati za tu namjenu pokazali izuzetno uspješnim i već dali izvanredne rezultate. Dodao je i da stoga ministarstva mora i gospodarstva pripremaju i novu kreditnu liniju za izgradnju i opremu malih i obiteljskih hotela "Poduzetnik 2", a koji će pokrivati i širi raspon usluga. Mičić je naglasio i da u ovom dijelu turizma nedostaju kapaciteti u ruralnom turizmu, te da resorna ministarstva i za taj vid turizma spremaju poticaje.

O malim i obiteljskim hotelima pohvalno je na Konferenciji govorio i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić, naglasivši njihovu veliku traženost na turističkim tržištima i uklopljenost u baštinu.

Tijekom jednodnevne konferencije raspravlja se i o daljnjim aktivnostima Udruge kao i njezinoj suradnji s drugim institucijama i ustanovama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙