FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: Oko 70 posto medija djelomično ili potpuno u vlasništvu lokalne samouprave

OPATIJA, 27. studenog 2004. (Hina) - Oko 70 posto hrvatskih medijadjelomično je ili potpuno u vlasništvu lokalne samouprave, a ovisno ovisini vlasničkog udjela, može se odrediti utjecaj vlasti na ekonomskipoložaj lokalnih medija, egzistenciju novinara te uređivačku politiku,ocijenio je danas na Danima hrvatskog novinarstva u Opatijipredsjednik Hrvatske udruge radija i novina (HURIN) Branko Ostrički.
OPATIJA, 27. studenog 2004. (Hina) - Oko 70 posto hrvatskih medija djelomično je ili potpuno u vlasništvu lokalne samouprave, a ovisno o visini vlasničkog udjela, može se odrediti utjecaj vlasti na ekonomski položaj lokalnih medija, egzistenciju novinara te uređivačku politiku, ocijenio je danas na Danima hrvatskog novinarstva u Opatiji predsjednik Hrvatske udruge radija i novina (HURIN) Branko Ostrički.

Na Danima hrvatskog novinarstva, koji se održavaju pod nazivom "Lokalni mediji i lokalna vlast", o ulozi i problemima medija, njihovu odnosu s lokalnim vlastima te o konkretnim slučajevima u kojima su povrijeđena prava novinara govorili su mnogobrojni novinari i predstavnici lokalnih uprava.

Ostrički je istaknuo kako privatizacija lokalnih medija najvjerojatnije neće uskoro završiti. Rekao je da je veći dio lokalnih medija čiji su vlasnici jedinice lokalne samouprave ostao u njihovu vlasništvu, a u manjem dijelu zaposleni su preuzeli do 25 posto vlasništva. Od 70-ak novoosnovanih radijskih postaja u više od dvije trećine lokalna uprava ima vlasničke udjele ili je potpuni vlasnik, rekao je Ostrički, dodajući da je slično stanje i u pisanim medijima.

Prema anketi HURIN-a, 8,9 posto novinara smatra da političari utječu na program lokalnih radiopostaja, a 16 posto misli da se to događa povremeno. Oko 46 posto lokalnih postaja radi na osnovi financijske potpore lokalnih vlasti, rekao je Ostrički, dodajući da ovisnost medija o lokalnim proračunima "rađa utjecaj vlasti na uređivačku politiku". Istaknuo je opasnost od povećanja autocenzure, te predložio da se u Zakon o elektroničkim medijima uvrsti odredba koja bi isključila mogućnost da jedinice lokalne samouprave budu vlasnici ili suvlasnici lokalnih elektroničkih medija, te da se vlasnički udjeli ustupe zaposlenicima za jednu kunu.

Novinari lokalnih medija iznosili su razne primjere pokušaja utjecaja lokalnih vlasti na novinare, onemogućavanja njihova rada, ucjena ili pak zabrane pristupa novinarima na sjednice tijela lokalnih vlasti. Spomenut je primjer creske Gradske uprave, koja je u poslovnik o radu poglavarstva unijela odredbu po kojoj novinaru, "ako netočno i neistinito prikazuje podatke", može biti zabranjen pristup sjednicama poglavarstva.

Novinari smatraju da neki njihovi kolege, zbog utjecaja lokalnih moćnika, pristaju na kompromise, pa je njihov rad koji put opasniji od pokušaja političara da utječu na uređivačku politiku. Kao problem je istaknuto i da neke lokalne vlasti nekim medijima ne dopuštaju da dobiju informacije, a istodobno daju prednost drugim medijima.

Čule su se i primjedbe na rad ureda za odnose s javnošću tijela lokalne samouprave, a problema imaju i dopisnici u većim gradovima, čiji se rad često podcjenjuje, slabije su plaćeni, da teže zasnivaju stalni radni odnos.

Dani hrvatskog novinarstva završit će večeras predstavljanjem Svjetskog prvenstva u streljaštvu u Zagrebu 2006., uz proglašenje pobjednika u prvom natjecanju novinara u gađanju laserskim pištoljem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙