FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: SDP-ovci prozvali HDZ da vrši pritisak na HRT i slobodu medija

ZAGREB,25. studenoga(Hina) - Brojne primjedbe HDZ-ovaca na programHTV-a, posebno informativni, te njihova najava kako će glasovati da seHRT-ova izvješća tek prime na znanje, u SDP-u su danas ocijenilipritiscima na HRT i prijetnjama medijskim slobodama u Hrvatskoj.
ZAGREB,25. studenoga(Hina) - Brojne primjedbe HDZ-ovaca na program HTV-a, posebno informativni, te njihova najava kako će glasovati da se HRT-ova izvješća tek prime na znanje, u SDP-u su danas ocijenili pritiscima na HRT i prijetnjama medijskim slobodama u Hrvatskoj.

Naime, više HDZ-ovih zastupnika u pojedinačnoj su saborskoj raspravi o spomenutim izvješćima iznijeli niz primjedbi na televizijski program, zamjerajući HTV-ovim novinarima i urednicima manjak profesionalnosti te zanemarivanje pozitivnih učinaka Vlade premijera Ive Sanadera.

U protekle je četiri godine HDZ bio potpuno zanemaren u televizijskom programu, a i danas ćete više čuti mišljenja oporbe i bivših ministara, nego predstavnika aktualne vlasti, ustvrdila je HDZ-ovka Jagoda Majska Martinčević, prozivajući novinare i urednike nacionalne televizije za neprofesionalnost.

"Veći dio novinara, ne samo na HTV-u, nisu profesionalci", istaknula je.

Njezina stranačka kolegica Ivana Sučec-Trakoštanec smatra da bi novinare koji učestalo griješe u izvještavanju trebalo smijeniti, kako bi se, kaže, profesionalna dostignuća digla na višu razinu.

"Sigurna sam da dobar dio gledatelja kada se pojavi lik onoga tko slaže 'Dnevnik' već unaprijed zna na koji će način koja tema biti prezentirana i što neće biti rečeno", kazala je.

Prigovorila je da je nedavno pola središnjeg 'Dnevnika' HTV-a bila posvećena stranim državama, dok, primjerice, uopće nije objavljena vijest o tome da je premijer Sanader otvorio tvornicu lijekova u Koprivnici.

"Ponekad ne znam živim li u Palestini ili u Hrvatskoj", kazala je Sučec-Trakoštanec, zamjerivši HTV-u i da ne prezentira pozitivne gospodarske i druge primjere u društvu, da prikazuje "hororne crtiće koji plaše djecu".

Iznesene primjedbe HDZ-ovaca u SDP-u su ocijenili pritiscima na uređivačku politiku te slobodu novinara i urednika na HRT-u.

"Cijelo ovo izlaganje jedan je oblik pritiska na programsku, uređivačku samostalnost HRT-a. Ako će ti novinari koji uređuju informativne emisije strahovati od toga kako ćemo mi ovdje određivati njihove emisije, ocjenjivati ih, onda od njihove programske samostalnosti nema apsolutno ništa", rekao je SDP-ovac Nenad Stazić.

"Zar vi mislite da ste mjera zrelosti novinara? Onda zaista imate ozbiljnih poteškoća sa shvaćanjem što su neovisni mediji i kakva treba biti neovisna radiotelevizija", poručila je HDZ-ovcima Ingrid Antičević-Marinović (SDP).

HDZ-ovci su uzvraćali da SDP prozivkama na njihov račun želi održati 'status quo' na HRT-u kako bi javnost i dalje slušala i gledala samo ono što im poručuje oporba.

Isticali su da donošenjem Zakona o HRT-u i osnivanjem Programskog vijeća ne prestaje pravo Sabora i javnosti da kritički raspravljaju o svim segmentima poslovanja HRT-a, posebno o provedbi programskih načela, a u cilju, kažu, poboljšanja uloge javnog servisa građana.

"Znači li to da bi današnja kritička rasprava morala biti zakočena strahom od kvalifikacija na udar slobodi medija, ili bi u interesu medijske i cijele javnosti bilo to da se slobodno i kritički raspravlja te da javnost dobije objektivnu informaciju", kazala je Katarina Fuček (HDZ).

Kao probleme koji trenutno najviše opterećuju HRT navela je nedefinirane ovlasti između tijela radiotelevizije, nesklad programskih i poslovnih funkcija, pad profesionalizma (posebno u informativnom programu), političko-komentatorsku pristranost, vrednovanje pojedinih događaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙