FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija:Skupština Hrvatskoga novinarskog društva

OPATIJA, 26. studenog 2004. (Hina) - Skupština Hrvatskoga novinarskogdruštva (HND) poduprla je danas prijedlog predsjednika DragutinaLučića da se vlast ispriča novinarki Heleni Puljiz, a ako to ne učinido srijede, 1. prosinca, HND će zatražiti očitovanje Središnjeg odboraEuropske novinarske federacije i mjerodavnih tijela Europske unije.
OPATIJA, 26. studenog 2004. (Hina) - Skupština Hrvatskoga novinarskog društva (HND) poduprla je danas prijedlog predsjednika Dragutina Lučića da se vlast ispriča novinarki Heleni Puljiz, a ako to ne učini do srijede, 1. prosinca, HND će zatražiti očitovanje Središnjeg odbora Europske novinarske federacije i mjerodavnih tijela Europske unije.

O "slučaju" novinarke Puljiz koju je Protuobavještajna agencija (POA) ispitivala, nakon čega je ona zatražila pomoć HND-a, Lučić je govorio u sklopu izvješća o radu HND-a 2004. Kazao je da bi se zbog odnosa POA-e prema novinarki Puljiz trebali ispričati Hrvatski sabor ili saborski Odbor za nacionalnu sigurnost. Naglasio je da do sada nije utvrđena odgovornost agenata, da Puljiz nije ugrozila nacionalnu sigurnost te da su prekršena njezina ljudska prava. "Na tom slučaju želimo pokazati da pojedinac ne smije biti nemoćan pred sustavom", kazao je Lučić.

U raspravi je predloženo da se Puljiz ispričaju predsjednici države i Vlade te da se na skupštini prikupi novčana pomoć za nju, što je i učinjeno. Rečeno je i da bi toj novinarki trebalo dati stalan posao. Direktor i urednik Varaždinskih vijesti Ernest Fišer ponudio je na skupštini novinarki Puljiz zaposlenje na šest mjeseci.

Na skupštini je prihvaćena izmjena Statuta HND-a i ukinuta odredba da članovi HND-a moraju imati VSS. Obrazloženo je da takva odluka nije bila zakonita te da bi HND, da je ta odredba ostala, mogao biti izbrisan iz registra udruga. K tomu, rečeno je da su zbog nemogućnosti pristupa HND-u nekim novinarima uskraćena profesionalna prava.

Prihvaćen je prijedlog da se osnuje stručna radna skupina koja će pripremiti nužne izmjene Kodeksa časti i Pravilnika o kodeksu časti HND-a jer ne pokriva sve slučajeve kršenja profesionalne etike. Od siječnja je zaprimljeno 68 prijava, za 25 je utvrđeno da nije bilo kršenja kodeksa, u 25 da je kodeks časti prekršen, a u 12 se nije postupalo.

Izvješćujući o radu HND-a, Lučić je ocijenio da je afirmacija novinarske etike i nadalje velika boljka hrvatskog novinarstva. Medijsko zakonodavstvo još nije posve zadovoljavajuće, a gubitak utjecaja na medije jednako intrigrira i oporbu i vlast, kazao je. Govoreći o kleveti, koja još nije dekrimininalizirana, Lučić je kazao da osobno dvoji treba li u tom dijelu ići do kraja. Smatra da Zakon o autorskim pravima treba mijenjati te detaljnije odrediti novinarska prava u tom smislu.

Zakon o pravu na pristup informacijama omogućio je približavanje novinara i građana, ali na popisu tijela vlasti koje moraju izvještavati javnost još nema sigurnosnih agencija, kazao je Lučić te ocijenio da bi njihovo uvrštenje označilo izlazak iz komunizma i demistifikaciju tih služba. U daljnjem radu HND-a važno je nastaviti rasprave o ulozi Vijeća za medije i medijskog povjerenika, afirmaciji Mirovinskog fonda, potpori Sindikatu novinara Hrvatske u zaključivanju kolektivnog nacionalnog ugovora za novinare. Potrebno je tražiti izmjene Zakona o HRT-u i Zakona o elektroničkim medijima i dekriminalizaciju klevete te riješiti zakonske odredbe za slobodne i honorarne novinare. U području privatizacije važno je poduprijeti privatiziranje i nezavisnost lokalnih medija, pravičnu privatizaciju "Slobodne Dalmacije" te drukčije upravljanje "Vjesnikom", rekao je.

Predstavnici Sindikata istaknuli su da u nekim kućama treba odrediti najniže plaće te da je raspon plaća novinara velik. Pregovori s poslodavcima su teški jer oni žele odrediti samo najniže plaće za koje nude 2000 kuna osnovice, a sindikat za novinara početnika traži honorar od 3800 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙